Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uzavřít Dánsko, vyhodit migranty a pryč z EU. Na severu Evropy se něco děje

Dánská vlajka
Dánská vlajka
Foto: Pixabay

Kodaň – Kvůli migrační krizi a stále sílícím negativním náladám zaměřeným proti běžencům v Evropě vznikají a sílí strany, které se ve svém programu vyjadřují proti přijímání migrantů. Jedna takové teď vznikla v Dánsku. Kromě přísnějších imigračních pravidel chce bojovat za odchod Dánska z Evropské unie. Informuje o tom server The Local.

Nová politická strana Nye Borgerlige, v překladu Nová pravice, nasbírala 20 tisíc podpisů, které jsou nutné pro účast ve volbách. Svým voličům slibuje přísnější imigrační politiku než propaguje další antiimigrační Dánská lidová strana. Kromě toho chce prosazovat snížení daní, odchod země z EU a odstoupení od mezinárodních úmluv.

Země by podle nové strany měla přijímat jen ty migranty, kteří mají zajištěnou práci, znamenalo by to, že by Dánsko zarazilo přijímání uprchlíků, kteří mají být do země přesídleni v rámci programu UNHCR. Nye Borgerlige chce také omezit udělování dánského občanství těm, kteří "kladně přispívají a kteří ukázali vůli a schopnost asimilovat se" a navrhuje stanovit roční limit na počet lidí, kteří se prostřednictvím procesu naturalizace mohou stát Dány.

Země by navíc měla podle programu strany měla mít možnost zrušit občanství komukoli, kdo byl usvědčen z terorismu nebo protistátních činů, a snadněji deportovat cizince ze země v případě, že porušili zákon. „Hodnoty jako jsou svoboda projevu, svoboda vyznání a naše právo na shromažďování jsou pod tlakem," varuje strana Nye Borgerlige. „Proto je stále více nutné chránit kulturu a hodnoty, které dávají Dánům možnost vybrat si, jak chtějí žít jejich životy."

Už dříve předsedkyně strany Pernille Vermundová v rozhovoru pro stanici TV2 varovala, že „zoufalství" kvůli rostoucímu napětí nad imigrací by mohlo vést v Dánsku k „občanské válce". „Pokud ztratíme respekt pro náš právní řád, vyvolá to konflikty a nepokoje - v nejhorším případě občanskou válku. Když se podíváte na Francii, člověk se může bát, jak to skončí," řekla s odkazem na řadu žhářství a graffiti útoků na dánská azylová střediska na konci roku 2015.

Vermundová ve středu uvedla, že i když Dánsko již má silně anti-imigrační Dánskou lidovou stranu (DF), Nye Borgerlige v politickém spektru má své místo. „Dánská lidová strana je sociální demokracie, pokud jde o otázku hospodářské politiky. Takže existují velké rozdíly v tom, co naše strany chtějí. Zatímco oni vidí sociální demokraty jako partnery, my jednoznačně patříme k modrému bloku [dánských pravicových stran]," vysvětlovala.

Nye Borgelige vnímá EU jako „zrůdnost plnou pravidel a zákonů", která je „přímou hrozbu pro dánskou prosperitu, pokrok a demokracii". „Jsme připraveni vystoupit z EU a usilovat o volnější vztahy po vzoru Švýcarska, pokud nedosáhneme pro Dánsko uspokojivé dohody," píše strana ve svých materiálech.

Dánsko by také prý mělo odstoupit od celé řady mezinárodních dohod, včetně úmluvy OSN o jednotlivcích bez státní příslušnosti a úmluvy OSN o uprchlících.

Na ekonomické frontě strana podporuje „nižší daně" a „další finanční svobodu pro Dány". „Jsme přesvědčeni, že peníze by měly zůstat v kapsách Dánů. Chceme proto omezit počet úkolů, které provádí veřejný systém, a snížit přerozdělování a byrokracii," uvádí strana. „Chceme snížit daňovou zátěž a vytvořit finanční svobodu pro jednotlivé rodiny, které si budou moci vybrat, jak chtějí žít," dodala.

Témata:  Dánsko EU uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy