Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kvóty na migranty nechce nikdo. Jeden muž ale vyhrál titul největšího odpůrce

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Foto: fidesz.hu **www.fidesz.hu**

Bratislava/Budapešť - Kvóty Evropské komise na přerozdělování migrantů nepotěšily téměř žádného politika jakékoliv Unijní země. Jen v Maďarsku ale premiér Viktor Orbán slíbil, že uspořádá o kvótách referendum, což z něj podle ředitele slovenského Rádia Patria Attily Lovásze činí nejradikálnějšího odpůrce migrantů.

"Chystané maďarské referendum je vnitropolitická komunikační hra vlády, kdy si vláda jen chce potvrdit svoje protiimigrační postoje," upozornil v pořadu Interiview plus ředitel slovenského Rádia Patria Attila Lovász s tím, že řadách vládnoucí strany FIDESZ premiéra Viktora Orbána je možné vycítit napětí.

Podle ředitele se tak ale neděje kvůli výsledku, jako spíše kvůli volební účasti neúčasti. "Absolutním fiaskem pro vládu Viktora Orbána by bylo, kdyby referendum nebylo platné," upozorňuje Lovász s tím, že k platnosti referenda je přitom nutná účast alespoň 50 procent voličů.

Orbánův odpor proti kvótám podle něj nemá s realitou téměř nic společného, stejně tak i samotná kampaň před referendem. "Co je to za kampaň, kde se říká, že když přijdou do Maďarska běženci, nebudou mít Romové na dávky," řekl Českému rozhlasu.

Podle něj za Orbánovým odporem k přijímání uprchlíků stojí racionální uvažování. "Viktor Orbán se za posledních 25 let úplně změnil. Některé kroky jeho vlády ukazují spíš na menší diktaturu, než na liberální demokracii." přiznal Lovász.

Témata:  Viktor Orbán Maďarsko uprchlíci

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 10:28

V noci Rusové provedli útoky na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny

V noci na dnešek Rusové provedli útoky na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny, což způsobilo poškození zařízení a zranění alespoň jednoho pracovníka. Oznámil to podle ukrajinských médií ministr energetiky Herman Haluščenko. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy