Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

První debata je tu. Trump se postaví Clintonové

Hillary Clintonová
Hillary Clintonová
Foto: Facebook

Washington - V úterý v 03:00 SELČ začne první z debat, která může rozhodnout prezidentské volby v USA. Podle nového průzkumu jsou šance demokratky Hillary Clintonové a republikána Donalda Trumpa vyrovnané.

Vyplývá to z průzkumu agentury Reuters a společnosti Ipsos, jehož výsledky byly dnes zveřejněny. 39 procent dotázaných uvedlo, že ´debata Clintonové a Trumpa jejich rozhodování nijak neovlivní. 11 procent nemá názor a chce si ho učinit až v průběhu závěrečné fáze prezidentské kampaně.

Kolem 72 procent dotázaných si přeje, aby moderátor do debaty kandidátů zasáhl, pokud některý z nich použije zjevně nepravdivý argument. Tento požadavek o víkendu vznesl volební štáb Clintonové v reakci na obavy, že Trump se bude chovat nekorektně a nebude váhat s použitím "podpásových" výroků.

Přes 60 procent Američanů si přeje "civilizovanou" debatu a nestojí o vzájemné urážky kandidátů. Hlavními tématy by podle průzkumu měla být ekonomika a zaměstnanost.

Podle jiného průzkumu Reuters/Ipsos vede celostátně Clintonová nad svým soupeřem zhruba o čtyři procentní body a náskok má i v několika důležitých státech, které podle analytiků mohou o výsledku rozhodnout. K takovým státům odborníci řadí zejména Ohio a Severní Karolínu.

Dnešní debatu bude hostit Hofstraova univerzita v Hempsteadu, který leží na ostrově Long Island východně od New Yorku.

Témata:  Donald Trump Hillary Clintonová USA volby v USA

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy