Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jsem nábožensky diskriminována, zlobí se muslimská učitelka kvůli videu o 11. září

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Birmingham – Až k soudu se dostala kauza mladé muslimky, která nastoupila do jedné z britských škol jako asistentka pedagoga. Už po týdnu však dostala výpověď, protěže si stěžovala, že škola dětem pouští drastická videa o 11. září 2001. Žena si oficiálně stěžuje, že je nábožensky diskriminována.

Suriyah Bi (24) pracovala jako asistentka pedagoga v sedmé třídě ve škole Heartlands Academy v Birminghamu. Už po týdnu však o práci přišla. A rozhodla se proto bránit právně. Muslimská učitelka tvrdí, že ji škola vyhodila poté, co si stěžovala, že bylo video zachycující útok z 11. září 2001 promítáno ve třídě jedenáctiletým dětem.

Muslimka podle listu Daily Mail uvedla, že ji vedení školy vyhodilo poté, co si stěžovala, že není vhodné, aby jedenácti a dvanáctileté děti sledovaly hrůzné útoky na Světové obchodní centrum v New Yorku v září 2001. Poukazovala na to, že dotyčné video bylo hodnoceno jako pro „starší 18 let".

Suriyah Bi proto svou výpověď považuje na neplatnou a tvrdí, že jde o náboženskou diskriminaci. Žena před předběžným soudním líčením poznamenala, že video bylo puštěno dětem, které měly asi 11 let a které ještě neměly tušení o hrůzách, které se 11. září uskutečnily.

„Scény byly velmi názorné a někteří z nich byli v šoku a velmi rozrušeni. Video ukazovalo nejen letadla narážející do Dvojčat, ale i osoby páchající sebevraždu skokem z věžáků. Takové malé děti by se na to ještě neměly dívat, protože je dobře známo, že může to může ovlivnit jejich mysl a dokonce je donutit k sebevraždě," varovala žena.

„Byla jsem ve třídě, když bylo video pouštěno a rychle jsem proti tomu protestovala. Později mi bylo řečeno, abych školu opustila," dodala muslimka s tím, že učitel, který video pouštěl, nebyl nijak potrestán. Škola však k soudu poslala vyjádření, podle kterého už pro ně učitel dále pracovat nechtěl a tak skončil.

Témata:  Velká Británie muslimové 37145

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy