Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rakety schopné nadzvukového letu? Ruská média přicházejí s přelomovou informací

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: mil.ru

Moskva - Rusko a Spojené státy už roky intenzivně pracují na hypersonických zbraních, které se pomalu stávají legendou. Zatím se totiž ani jedné straně příliš nedaří a rakety schopné nadzvukového letu zůstávají pouze na papíře. Ruská média ale nyní přišla s přelomovou informací.

Zatímco hypersonické letouny postupně zvládají stále náročnější testy, zbraně podobných schopností příliš nepokročily. Americké letectvo US Air Force a výzkumná agentura DARPA se sice snaží navázat na projekt X-51 Waverider, nasazení jakýchkoliv nových technologických postupů a zbraní v praxi je zatím daleko.

Rusko ale tvrdí, že by mohlo začít vlastnit hypersonické zbraně už na začátku příštího desetiletí. Uvedl to generální ředitel korporace Taktické raketové zbraně Boris Obnosov v rozhovoru pro Kommersant.

Tvrdí, že rozvoj hypersonických projektů může přispět všem oblastem vědy, včetně aerodynamiky, metodám výpočtů a stavbě motorů. Dodal také, že korporace široce spolupracuje na vývoji hyperzvukové techniky s Ruskou akademií věd. Do korporace Taktické raketové zbraně přitom patří přední ruští výrobci nestrategických útočných raketových systémů.

Témata:  Rusko Ruská armáda

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy