Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA v ohrožení? Moskva si začala nebezpečný "románek", varuje expert

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Pixabay

Důsledkem změny americké politiky vůči Íránu je především růst spolupráce mezi Teheránem a Moskvou, přičemž jejich vzájemná spolupráce je namířená proti zájmu Spojených států a jejich spojenců. S tímto varováním vystoupil v komentáři pro server Commentary Magazine Michael Rubin, mezinárodněpolitický expert z think tanku American Enterprise Institute, který dříve působil jako blízkovýchodní analytik na americkém ministerstvu obrany.

Zakořeněné nepřátelství

Rubin před několika měsíci napsal obsáhlou esej pro armádu Spojených států, v níž zkoumal historii rusko-íránských vztahů a především íránské vnímání "nového milostného románku" Teheránu s Moskvou.  

"Během uplynulých měsíců íránská vláda tyto vazby ještě rozšířila, k mrzutosti běžných Íránců," konstatuje expert. Poukazuje, že Teherán mimo jiné Rusku povolil rozmístění bojových letounů na íránských letištích. Analytik dodává, že pokud se dá věřit íránskému tisku, spolupráce mezi Ruskem a Íránem brzy dále posílí.     

Jako první poukazuje Rubin na vzájemný obchod. "Součástí logiky amerického experimentu s Íránem, který nakonec skončil podvolením se íránským požadavkům, byla víra, že opětovná integrace Íránu do světové ekonomiky tuto islámskou republiku umírní," domnívá se odborník. Soudí, že americký prezident Barack Obama a ministr zahraničních věcí USA John Kerry však ignorovali či nadále ignorují, jak hluboce je mezi íránským nejvyšším duchovním vedením zakořeněné nepřátelství vůči Západu.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

Navzdory sebemrskačství mnoha amerických politik nemá íránský postoj podle analytika moc co do činění s pučem proti íránskému premiérovi Muhammadu Mosaddekovi  z roku 1953, kdy CIA a íránští duchovní ostatně stáli na stejné straně.

"(Íránská) antipatie vůči Spojeným státům je spíše ideologická," deklaruje Rubin. Konstatuje, že pramení z liberalismu a egalitářství, které se nacházejí v srdci amerického ideálu. Daná antipatie prosakovala skrze spisy Ajatolláha Chomejního dlouho před tím, než jeho revoluce úspěšně svrhla režim šáha Muhammada Rezy Pahlavího, zdůrazňuje expert.  

Osa Putin-Chameneí

Od momentu, kdy tzv. společný ucelený akční plán zmírnil sankce uvalené na Írán, obchod této země se Západem zůstává mizivý ve srovnání s růstem obchodní spoluprací Teheránu s Čínou a Ruskem, poukazuje Rubin. Dodává, že jen za posledních šest měsíců se objem obchodu mezi Íránem a Ruskem podle dostupných zpráv zvýšil o 67 procent.

"To v praxi znamená, že společný ucelený akční plán spíše financuje Putinovu a Chameneího osu agrese a odmítání, než aby posiloval umírněné elementy v Íránu," kritizuje analytik. Doplňuje, že Rusko a Írán možná brzy založí i společnou banku, aby vzájemně posílily své měny.         

Dalším aspektem posilujícího vztahu mezi Moskvou a Teheránem je vojenská spolupráce, konstatuje odborník. Domnívá se, že ačkoliv íránští představitelé zřejmě cítí skutečné ponížení kvůli nedostatku diskrétnosti ze strany Kremlu, který zveřejnil videa ruských letounů vydávajících se na bombardovací mise z íránských letišť, ruské vzdušné síly zřejmě základny v zemi nadále využívají.  

"Ruské a íránské námořnictvo navíc posunují spolupráci na vyšší úroveň," pokračuje Rubin s odkazem na prohlášení íránského ministerstva zahraničí, které potvrdilo, že ruská bojová plavidla budou brzy využívat íránské přístavy a naopak.

Spojené státy se podle bývalého pracovníka Pentagonu nacházejí v globální geopolitické bitvě. "Jak je smutné, že politika, kterou Bílý dům a ministerstvo zahraničí nejvíce prosazují, očividně nepodporuje mír, ale posiluje zdroje nepřátel a jejich spolupráci namířenou proti Spojeným státům a jejich spojencům," nebere si závěrem servítky Rubin.    

Témata:  Rusko Írán USA

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy