Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Íránský exprezident Ahmadínežád příští rok kandidovat nebude

Mahmúd Ahmadínežád
Mahmúd Ahmadínežád
Foto: The Washington Post

Teherán - Bývalý íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád nebude kandidovat v příštích prezidentských volbách, které se konají v květnu 2017.

Oznámil to dnes sám Ahmadínežád. Vyhověl tak přání duchovního vůdce Íránu ajatolláha Alího Chameneího, který varoval, že exprezidentova kandidatura by mohla přispět k rozdělení země.

"Abych vyhověl záměrům vůdce revoluce, nemám v plánu účastnit se příští rok voleb," uvedl Ahmadínežád. Bývalý íránský prezident se až do nynějška nijak nevyjadřoval na téma, zda hodlá kandidovat.

V minulých měsících ale vystoupil s několika projevy a spekulovalo se, že se chce do voleb zapojit. Ahmadínežádovo oznámení znamená, že současný umírněný vůdce Hasan Rúhání přišel o jednoho ze svých hlavních soupeřů.

Ahmadínežád byl prezidentem v letech 2005 až 2013. Patří ke konzervativnímu křídlu v Íránu a na Západě nechvalně proslul zejména kontroverzními výroky o Izraeli i zpochybňováním holokaustu.

Témata:  Írán Mahmúd Ahmadínežád volby

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy