Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útoky na jemenské nemocnice nebyly vyprovokované, tvrdí MSF

Vlajka Jemenu
Vlajka Jemenu
Foto: Pixabay

Saná - Nedávné útoky na nemocnice v Jemenu provozované Lékaři bez hranic (MSF), které měla na svědomí arabská koalice v čele se Saúdskou Arábií, byly "nevyprovokované a neospravedlnitelné".

Mezinárodní humanitární organizace dnes zveřejnila vyšetřovací zprávy o útocích a vyzvala k "okamžitým změnám v chování arabské koalice... aby byla zajištěna bezpečnost lékařského personálu, pacientů, majetku i infrastruktury". Informovala o tom agentura AFP.

Při náletu z 15. srpna byla zasažena nemocnice ve městě Abs v provincii Hadždža ovládané povstalci. Šlo již o pátý a dosud nejkrvavější útok na jemenské zdravotnické zařízení podporované MSF. Při leteckém úderu zahynulo 19 lidí a dalších 24 osob utrpělo zranění. Druhý útok zasáhl loni 2. prosince kliniku ve městě Táizz a vyžádal si rovněž několik obětí.

"Vyšetřování Lékařů bez hranic došlo k závěru, že srpnový letecký útok na nemocnici, který provedla koalice vedená Saúdskou Arábií, byl nevyprovokovaný a neospravedlnitelný," uvedli Lékaři bez hranic v prohlášení zaslaném ČTK. "Nemocnice ve městě Abs byla v době útoku plně funkčním lékařským zařízením, byla náležitě označena a bojující strany rovněž znaly její GPS souřadnice," dodali.

Témata:  Jemen Lékaři bez hranic

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy