Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kontroly na hranicích jsou oprávněné, i když se počet migrantů snížil, myslí si Evropská komise

Plot proti uprchlíkům na srbsko-maďarské hranici
Plot proti uprchlíkům na srbsko-maďarské hranici
Foto: Hungarian Government

Brusel - Evropská komise dnes uvedla, že kontroly, které na vnitřních hranicích schengenského prostoru kvůli migrační krizi zavedly některé země EU jsou i nadále oprávnění. A to i přesto, že se počty přicházejících migrantů výrazně snížily.

Komise také dodala, že její názor ale neznamená automatické prodloužení kontrol poté, co 12. listopadu skončí šestiměsíční období, na které byly spuštěny.

„Cílem komise je ukončení všech kontrol na vnitřních hranicích a návrat k normálnímu fungování schengenského prostoru do konce roku," uvedla dnes unijní exekutiva. Kontroly zavedly Rakousko, Německo, Dánsko, Švédsko a Norsko.

Členské země o prodloužení kontrol rozhodly letos 12. května. Evropská komise to tehdy navrhla na základě zjištění, že Řecko nedokázalo ve stanovené lhůtě odstranit nedostatky ve způsobu, jakým řeší ochranu vnější hranice Schengenu.

Dočasné kontroly ovšem některé země kvůli migrační vlně zavedly už v přecházejícím roce. Květnové rozhodnutí jen dalo věci nový právní základ. Ten nyní umožňuje rozhodnutí kontroly prodloužit případně o dalších šest měsíců, nejdéle ale na dva roky celkově.

Témata:  Evropská komise (EK) EU uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy