reklama

Corbyn na závěr výroční stranické konference v Liverpoolu prohlásil, že by se jako premiér zaměřil spíše na finanční pomoc oblastem s větším množstvím imigrantů. Za to ho podle BBC kritizovali někteří labourističtí poslanci, podle nichž nerespektuje přání britských voličů. Výsledek červnového referenda, ve kterém Britové rozhodli o brexitu, ovlivnily do značné míry obavy Britů z narůstajícího počtu přistěhovalců z ostatních členských zemí unie.

Také stínový ministr vnitra Andy Burnham v době konference kritizoval, že „elita vzdálená lidem" nenaslouchá obavám voličů z „neomezené, finančně nezajištěné a nekvalifikované imigrace". Spolu s dalšími členy strany vyzval k podpoře reforem k omezení přistěhovalectví.

Spor kolem migrace oživil ve straně dohady, zda levicově zaměřený politik Corbyn má vůbec naději vyhrát parlamentní volby.

Corbyn, který nedávno přes odpor části představitelů strany vyhrál s převahou nové vnitrostranické hlasování a byl opět zvolen, dnes vyzval k jednotě. Je přesvědčen, že labouristé při zaměření na zlepšení životních a pracovních podmínek chudých a středních vrstev mohou volby vyhrát.

Jeho vyjádření k migraci ihned využili k jeho kritice vládní konzervativci, kteří chystají opatření k omezení přistěhovalectví i ze zemí unie. Podle ministryně vnitra Amber Ruddové to svědčí o tom, že Corbyn chce neomezenou imigraci a předsedá příliš rozdělené straně, která není schopna řídit zemi.