reklama

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker před společným jednáním s představiteli největších evropských firem poznamenal, že digitalizace evropskému hospodářství přinese stovky miliard eur ročně. Všichni se shodli třeba na tom, že Evropská unie musí zrychlit tempo digitalizace a rozšiřování vysokorychlostního internetu.

„Je to téma, které je velmi sexy, protože když vytvoříme společný digitální trh, přinese to růst ekonomiky v objemu asi 415 miliard eur (11,2 bilionu Kč) ročně," je přesvědčen Juncker.

Podle Merkelové jde také o konkurenceschopnost celého kontinentu, Evropské unie, i o pracovní místa, která obstojí i v budoucnosti. Zdůraznila význam zprovoznění nejmodernější 5G sítě, která poskytuje bezdrátové připojení páté generace.

Podle Hollandea je digitalizace jednou z priorit francouzské vlády v posledních letech. „Během dnešní schůzky chceme formalizovat to, co se dá nazvat výzvami evropského digitálního hospodářství," uvedl francouzský prezident, který by si přál, aby v Evropě vznikalo více start-upů.