Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Verhofstadt zkritizoval Londýn: O co Británii vlastně jde?

Velká Británie
Velká Británie
Foto: Pixabay

Brusel/Londýn - Lídr liberální frakce Evropského parlamentu Guy Verhofstadt zkritizoval protichůdnost plánů členů britské vlády, kterou čeká vyjednávání o brexitu. Výhrady k záměrům Londýna má také Itálie.

Na internetové sociální síti se Verhofstadt vysmál mimo jiné odporu Británie vůči vzniku evropské armády či britské podpoře Turecku, aby vstoupilo do EU.

"Takže (britský ministr zahraničí) Boris Johnson chce pomoci Turecku vstoupit do EU poté, co prosazoval odchod Británie z EU na základě toho, že Turecko by se do EU v blízké budoucnosti dostalo," reagoval předseda Aliance liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE) na Johnsonovu návštěvu v Ankaře.

"Britský ministr obrany (Michael Fallon) říká, že britská vláda zablokuje snahy EU o posílení svých bezpečnostních kapacit, ačkoli Británie opouští EU. Přesto (Britové) říkají, že chtějí intenzivnější bezpečnostní vztahy s EU po brexitu," pustil se Verhofstadt do záměru Londýna pokračovat v blokování vzniku evropské armády.

"Liam Fox, britský ministr obchodu, uvedl, že Británie opustí celní unii EU, přesto jeho premiérka (Theresa Mayová) nám říká, že evropská sedmadvacítka 'podepíše' ambiciózní obchodní dohodu s Británií. Politika mě nikdy nepřestane překvapovat!" uzavřel bývalý belgický premiér.

Italský premiér Matteo Renzi odmítá vyhovět Británii, která chce při odchodu z Evropské unie omezit volný pohyb osob mezi oběma stranami, ale zároveň si přeje zachovat volný obchod. Šéf italského kabinetu považuje výsledek červnového referenda za špatné rozhodnutí. "Je ale zapotřebí ho respektovat, protože jinak by vznikl u evropských občanů dojem, že hlasování není k ničemu," řekl pro BBC.

Renzi přitom vyjádřil politování, že expremiér David Cameron, který odstoupil po hlasování pro brexit, "použil referendum k vyřešení vnitřních problémů konzervativní strany".

Témata:  Velká Británie EU Matteo Renzi

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.