Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Panama Papers figurují také Putinovi přátelé. Kreml už reaguje

Vladimir Putin, ruský prezident
Vladimir Putin, ruský prezident
Foto: kremlin.ru

Moskva - V dokumentech Panama Papers o podezřelých machinacích jsou uvedeni také přátelé ruského prezidenta Vladimira Putina. Ačkoli jde o miliardy dolarů, ruský tisk je v klidu.

Kreml totiž s týdenním předstihem varoval, že se proti Putinovi chystá informační útok. Prý půjde o pokus o diskreditaci před příštími prezidentskými volbami v roce 2018, v nichž by se Putin mohl ucházet o další znovuzvolení do čela státu.

"Hlavní novinka zní, že jeden z Putinových přátel, hudebník Sergej Roldugin figuroval v řetězci společností spjatých s bankou Rossija..., ale přímé potvrzení korupčních transakcí se ani v případě Ruska, ani Ukrajiny najít nepodařilo," napsal list Kommersant.

Podle něj nejde o takovou mediální bombu, jakou se v roce 2013 stala prvá odhalení investigativních novinářů z mezinárodního sdružení ICIJ o majetkových úkrytech politiků v daňových rájích.

"Našel se další milionář - přítel Vladimira Putina," píše liberální list Vedomosti. Poznamenal, že ačkoliv Putin bezmála pět let vyzývá ruský byznys k odchodu z daňových rájů, ty se stále těší veliké oblibě, a to i u přítele z Putinova mládí a kmotra Putinovy starší dcery Roldugina.

Americké ministerstvo financí svého času označilo banku Rossija za Putinovu peněženku. Stanice BBC připomněla, že podle uniklých dokumentů banka a čtyři firmy, z nichž dvě patří Rolduginovi, figurují v transakcích, které budí podezření expertů na praní peněz. Nicméně někteří ruští poslanci se nechali slyšet, že jde o pokus oslabit Rusko a jeho pozice ve světě.

"Putin se nikdy nezapletl (do skandálů). Je to nesmysl," prohlásil o zprávě investigativních novinářů šéf největší ruské státní banky VTB Andrej Kostin. "Nikdo nedokázal, že by Putin s tím měl co do činění, jeho jméno tam nefiguruje. Putinovi přátelé podnikají, ale co je na tom špatného?" dodal a popřel, že by VTB přes svou kyperskou dceru financovala Putinovy přátele.

Témata:  Rusko Vladimír Putin

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 12:38

Meningokok připravil o život ročního chlapce. Nebyl očkovaný

V Praze na konci března podlehl roční chlapeček nebezpečné meningokokové infekci, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v úterý. Dítě nebylo očkované. Odborníci nyní apelují na lidi, aby zvážili podstoupení očkování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy