Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Koho obdivuje Trump? Tomu nebudete věřit

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

Washington – Ve většině otázek se republikánský prezidentský kandidát Donald Trump a jeho demokratická protikandidátka Hillary Clintonová neshodnou. Jeden prvek je přece jen spojuje, oba označují německou kancléřku Angelu Merkelovou za jednoho z jejich nejoblíbenějších světových vůdců.

Trump byl podle serveru Politico při televizní debatě v New Hampshire ve čtvrtek dotazován na to, který ze zahraničních politiků se mu nejvíce líbí. Překvapivě odpověděl, že Merkelová byla „velkou mezinárodní jedničkou".

Tato poznámka je v rozporu s předchozími prohlášeními Donalda Trumpa, který Merkelovou často kritizuje. V projevu minulý měsíc v Charlotte v Severní Karolíně Trump řekl: „Hillary Clintonová má nakročeno k tomu, aby byla americká Angela Merkelová, a my jsme už viděli, kolik trestné činnosti a kolik problémů to způsobilo německému lidu."

Ačkoliv Trump kancléřku ve čtvrtek výjimečně ocenil, vzápětí přidal i kritiku. „Byl jsem velmi zklamán, když udělala tamtu věc s imigrací," řekl Trump. „Vždycky jsem byl obdivovatel Merkelové. Myslím, že je opravdu skvělá. Ale taky si myslím, že před rokem a půl udělala velmi tragickou chybu."

Clintonová ve čtvrtek také přiznala, že jedním z jejich oblíbených světových vůdců je právě Merkelovou, protože „je mimořádná a je to silný vůdce během těžkých časů v Evropě, které mají zjevné důsledky pro zbytek světa a hlavně, pro naši zemi."

Témata:  Donald Trump Angela Merkelová Hillary Clintonová

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy