Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obama: Peres byl ztělesnění historie Židů minulého století

Barack Obama mluví v OSN
Barack Obama mluví v OSN
Foto: unmultimedia.org

Jeruzalém - Na dnešním státním pohřbu Šimona Perese v Jeruzalémě promluvil americký prezident Barack Obama. Ve smuteční řeči ho označil za ztělesnění historie židovského národa minulého století.

Obama jako první z podia podotknul, že mezi přítomnými je také palestinský vůdce Mahmúd Abbás a že jeho přítomnost připomíná, že mír zůstává "nedodělanou stavbou".

Izraelský prezident Reuven Rivlin, který hovořil nad rakví jako první, řekl, že Peres naučil mnoho lidí na světě mít rád Izrael. "Byl to mezinárodní vůdce velkého významu, který představoval krásnou tvář Izraele".

Premiér Benjamin Netanjahu poděkoval přítomným za to, že přijeli vzdát Peresovi čest. "To že vás přijelo tolik, je odkaz jeho optimismu, lásky k Izraeli. Izraelci si hluboce váží této cti, jaké se dostává Šimonovi. Vedl smysluplný život. Byl významný člověk v Izraeli i ve světě. V jeho odkazu nacházíme naději my stejně jako svět," řekl Netanjahu.

Jako první ze zahraničních hostů hovořil bývalý americký prezident Bill Clinton, který se považuje za Peresova přítele. "Byl to moudrý bojovník za naši společnou lidskost. Začal život jako jeden z nejnadanějších izraelských studentů, stal se nejlepším učitelem a skončil jako největší snílek. Žil 93 let ve stavu trvalého údivu nad naším neuvěřitelným potenciálem dostat se z ran, zášti, strachu a dával naději zítřku," řekl Clinton.

Peresovy děti dcera Cvika a synové Joni a Chemi na Perese vzpomněly jako na otce. Cvika Valdenová řekla, že otec miloval život v přítomnosti i to, co sliboval v budoucnosti. Starší syn Joni se přiznal, že po otci zdědil plachost a že slova nemohou popsat, co otec udělal pro Izrael.

Podle Peresova přání při eulogiích vystoupil zpěvák David D'or a zazpíval píseň Náš otec, náš král Avinu Malkeinu.

Témata:  Barack Obama Simon Peres Izrael

Aktuálně se děje

8:43

Turecko se připojí k žalobě JAR. U Mezinárodního soudního dvora obviní Izrael z genocidy

Turecko se přidá k žalobě Jihoafrické republiky (JAR), která u Mezinárodního soudního dvora obvinila Izrael z genocidy Palestinců v Pásmu Gazy. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy