reklama

Podle Abdalhaka Khiamea teroristi chystají chemický a biologický útok nejprve v Británii a poté i v jiných evropských státech. Týmu marockých agentů se údajně podařilo zmařit plán buňky IS napadnout čtyři města v Maroku smrtícími sloučeninami, a to pouhý den před jeho plánovaným uskutečněním. Informoval o tom britský web Mirror.

Khiame tvrdí, že patrně mělo jít jen o zkoušky před plánovanými útoky v Evropě. "Je velmi pravděpodobné, že se IS pokusí tímto způsobem zaútočit i na Británii a další evropské státy," myslí si šéf protiteroristického úřadu. "IS už nyní disponuje dětskými oddíly a víme, že je ve svých táborech cvičí na teroristické útoky v Evropě," dodal.

Varování souvisí s činností buňky, proti které zasáhly marocké úřady letos v únoru. Členové této skupiny chtěli k útokům využít látky, které jsou běžně dostupné v obchodech po celé Británii i po celé Evropě," řekl marocký expert. Francouzské bezpečnostní jednotky minulý týden nacvičovaly v Marseilles reakci na možný chemický útok kvůli obavám z útoků IS na fotbalový šampionát EURO 2016.