Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko i USA vyzývají k ukončení bojů v Náhorním Karabachu

Sergej Lavrov a John Kerry
Sergej Lavrov a John Kerry
Foto: usa.gov

Moskva – K ukončení bojů v Náhorním Karabachu dnes vyzvaly Arménii a Ázerbájdžán šéfové diplomacií USA i Ruska. Ministři debatovali o situaci v Náhorním Karabachu čtyři dny po zahájení bojových operací, které si podle nepotvrzených zpráv vyžádaly už mnoho desítek mrtvých.

Sergej Lavrov a John Kerry odsoudili pokusy „vnějších hráčů" o rozněcování konfrontace kolem karabašského problému, uvedla bez dalšího upřesnění ruská agentura TASS.

Ministři zahraničí USA a Ruska se podle TASS dohodli na nutnosti aktivizovat činnost takzvané minské skupiny, jejímiž spolupředsedy jsou zástupci Ruska, Francie a USA. Skupina se už dlouhá léta bez viditelných výsledků snaží o urovnání karabašského konfliktu.

Z odpovědnosti za konflikt se vzájemně obviňují Arménie i Ázerbájdžán, Jerevan a Baku z míst bojů zveřejňují konfliktní zprávy o obětech a vojenských úspěších svých armád.

Enkláva uvnitř ázerbájdžánského území obývaná Armény v roce 1988 vyhlásila nezávislost, kterou v následném referendu podpořila drtivá většina karabašských obyvatel.

Spor přerostl v ozbrojený konflikt, při němž zahynulo kolem 30.000 lidí. Arménská armáda v něm ovládla Náhorní Karabach a sedm okolních ázerbájdžánských okresů. Konflikt uhasl příměřím v květnu 1994.

Témata:  Náhorní Karabach John Kerry Sergej Lavrov

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy