Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo irácké uprchlíky do ČR nevrátilo, Chovanec bude žádat vysvětlení

Milan Chovanec /ČSSD/, ministr vnitra
Milan Chovanec /ČSSD/, ministr vnitra
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Ministr vnitra Milan Chovanec nerozumí postupu Německa, které zrušilo plánované vydání 25 iráckých uprchlíků. Ti v rozporu se zákonem v sobotu přejeli z ČR do Německa. Tím, že skupině osob, které ČR přesídlila v rámci společného unijního přesídlovacího programu, umožnili žádat znovu o azyl na svém území, zřejmě němečtí partneři potvrdili argumenty o nesmyslnosti povinných kvót, varuje Chovanec.

Skupina 25 křesťanských uprchlíků z Iráku, kteří o víkendu odjeli z České republiky, zatím zůstane v Německu. Požádali tam o azyl, který předtím odmítli v ČR. Chovanec proto požádá o vysvětlení německého ministra vnitra. O budoucnosti programu přesídlení křesťanských uprchlíků do ČR bude ve čtvrtek jednat vláda.

Iráčané ubytovaní dříve v Okrouhlíku na Jihlavsku se v sobotu vydali autobusem do Německa. Na hranicích je zadržela německá policie a požádala o jejich vydání zpět, které se mělo odehrát dnes ráno. Německá strana ale nejprve předání zrušila bez udání důvodu a až po české výzvě oznámila, že stáhla žádost o předání cizinců do ČR. Vysvětlila to tím, že všichni požádali v Německu o azyl. Uprchlíci uvádějí, že se v Německu nacházejí jejich rodinní příslušníci.

Pokud by je Německo vrátilo do ČR, cizinecká policie by je umístila v detenčním zařízení. Pak by buď byli vráceni do země původu, nebo by mohli znovu požádat o český azyl. Podle zdroje ČTK nemá Německo povinnost s uprchlíky vést azylové řízení, ale možná právě kvůli jejich chystané detenci v ČR toto řízení zahájilo. Odbornice na azylové a migrační právo Věra Honusková z Právnické fakulty Univerzity Karlovy dnes ČTK řekla, že křesťanští uprchlíci by si návrat do Iráku museli sami přát. Dokud totiž migrantům důvodně hrozí v domovském státu nebezpečí, ČR je zpátky nesmí poslat bez toho, aby se sami chtěli vrátit.

Chovanec uvedl, že Iráčané opustili Česko v rozporu se zákonem. Česká strana tak podle ministra německému postupu nerozumí. „Zároveň se obávám, že tento německý postoj podkopává boj proti druhotným pohybům v rámci Schengenu a může se stát precedentem pro všechny ostatní migranty, kteří už požádali o azyl v dalších evropských zemích. Proto se obrátím dopisem na ministra vnitra Spolkové republiky Německo a požádám ho o důkladné vysvětlení postupu německých partnerů, zejména v kontextu platného evropského práva v oblasti azylu.," uvedl Chovanec v tiskovém vyjádření. V České televizi (ČT) připustil, že tato skupina zůstane v Německu. Šéf Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU) Martin Rozumek si ale myslí, že návrat Iráčanů je vysoce pravděpodobný.

Když pětadvacetičlenná skupina opustila bydlení na Jihlavsku, Chovanec pozastavil projekt na přesídlení křesťanských uprchlíků do ČR. Budoucností projektu se bude ve čtvrtek zabývat vláda. Na stůl podle ministra dostane dvě varianty, a to pokračování nebo pozastavení programu. Na Twitteru uvedl, že on sám „požádal Poslaneckou sněmovnu, aby použila všech zák. prostředků, aby tito lidé, jež zneužili dobrou vůli ČR a jejích občanů, byli vráceni do Iráku".

Přesídlení iráckých křesťanů do Česka organizuje Nadační fond Generace 21, dosud přijelo 89 běženců. Celkem má fond přesídlit 153 lidí, z nichž 130 je vnitřně vysídlených uprchlíků z iráckého Kurdistánu a 23 iráckých uprchlíků z Libanonu. Iráčtí uprchlíci v Libanonu mají status mandatorního uprchlíka OSN a podle dřívějších informací ministerstva vnitra se počítají mezi 400 uprchlíků, které se Česko zavázalo v rámci řešení migrační krize přesídlit. Zbývajících 130 lidí se do kvót nepočítá.

„Považujeme za nešťastné, že nás Německo dnes ráno bez udání důvodu informovalo, že k plánovanému předání 25 zadržených iráckých uprchlíků i přes platnou dohodu nedojde. Teprve po naší urgenci jsme se po několika hodinách od německých kolegů dozvěděli, že žádost o předání berou zpět a uprchlíci zůstanou na území Německa. Uprchlíci prý požádali o azyl, protože se na jeho území nacházejí jejich rodinní příslušníci. Vysvětlení budeme požadovat i s ohledem na to, že těchto 25 osob ČR přijala v rámci systému přesídlovacích EU kvót. Česká republika vždy dodržuje platné tuzemské i mezinárodní právo a v rámci solidarity dlouhodobě pomáháme jak v místech konfliktů, tak i na našem území. Stále tak platí, že vládě ve čtvrtek předložím informaci o aktuální situaci projektu nadačního fondu Generace 21. Vláda pak rozhodne o dalším osudu projektu," uvedl v prohlášení Chovanec.

Témata:  Milan Chovanec uprchlíci Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy