Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU by neměla křečovitě trvat na kvótách, Zrušme je, burcuje rakouský ministr

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Vídeň - Rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz kritizuje kvóty, podle kterých by si členské země EU měly rozdělit uprchlíky, aby tak ulehčily jihoevropským státům. Nelíbí se mu ani přístup Německa.

"Plán na rozdělní 160.000 uprchlíků během dvou let podle kvót mezi státy EU považuji za špatný. Evropská unie by se ho neměla křečovitě držet, i když ho přijala, ale měla by se s ním rozloučit," řekl Kurz v dnešním vydání německého nedělníku Welt am Sonntag.

Podle ministra naplnění plánu zcela nerealistické, při současném tempu rozdělování migrantů by naplnění stanoveného cíle trvalo 30 let.

Kurz tvrdí, že rozdělování běženců nefunguje, protože mnoho zemí není připraveno přijmout velké množství migrantů. "Dalším důvodem ale je také to, že se mnoho běženců zdráhá jít do některých zemí EU. Například Rumunsko, jako i jiné státy, bylo donuceno zajistit tisíce bytů. Ale zatím je jen několik set lidí ochotno jít do Rumunska," řekl.

Také se postavil proti rozhodnutí Berlína přejímat každý měsíc z Řecka a z Itálie, kde uprchlíci do Evropy vstupují, několik set lidí. "Cílem plánovaného opatření zjevně je odlehčit oběma jihoevropským zemím. ale taková olitika, jakou nyní Německo ohlásilo, bohužel docílí opaku. Pravděpodobně bude do Řecka a Itálie přicházet ještě víc běženců a tyto země budou ještě víc zatíženy," uvedl ministr. Migranti budou podle Kurze přicházet do Evropy tak dlouho, dokud budou vidět šanci, že se dostanou do Německa.

"Kdyby naším nejvyšším cílem nebylo od začátku rozdělování běženců, ale ochrana vnějších hranic, pak by se podle mě toto referendum v Maďarsku nemuselo nikdy konat," zastal se maďarského premiéra Viktora Orbána.

Témata:  Rakousko uprchlíci EU

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy