Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poprask na Slovensku: Policie prý podporuje praktikování šaríi

Mětsská policie Bratislava
Mětsská policie Bratislava
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Bratislava – Slovenskem otřásá skandál. Na policii se snáší vlna kritiky poté, co se ukázalo, že nedostatečně postupovala v případě Slovenky, kterou týral její manžel původem ze Saúdské Arábie. Slovenská média uvádí, že policisté ženě nepomohli, protože „postupovali podle „šaríi“.

Žena na svého manžela podle serveru Topky.sk třikrát podala trestní oznámení kvůli týrání, přesto se pomoci nedočkala, a tak musela utéct a se svými třemi dětmi se skrývat. Podle televize JOJ je na celé věci zarážející především fakt, že policie poslední případ klasifikovala jen jako přestupek a odůvodnila to tím, že islámské manželství a zákony ženu různými způsoby znevýhodňují.

Manželství mezi Slovenkou a jejím muslimským manželem je prý dlouhodobě nefunkční a tak se žena raději rozhodla utéct. Její manžel ale médiím vyprávěl trochu jiný příběh. Policii prý nahlásil, že je nezvěstná a že je to ona, kdo týrá jeho, protože nesouhlasí s rozvodem. „Má akutní depresi a vymýšlí si," řekl muž pro stanici JOJ.

Žena však tvrdí, že jí manžel fyzicky ubližoval, prý ji třeba vytáhl z postele, když spala, tahal ji za vlasy, kopal do ní a mrštil jí proti zdi. Navíc na ni měl křičet, že ji zabije. Poprvé se Slovenka na policii obrátila v roce 2010, podruhé o několik měsíců později. Pak znovu v roce 2012. „Zarážející na celé věci je policejní odůvodnění, ve kterém se píše, že islámské manželství a zákon o rodině znevýhodňují ženu různými způsoby a že muž může potrestat ženu v případě neshod fackami nebo ignorováním," píše server Topky.sk.

Slovenští vyšetřovatelé tak podle médií uplatnili islámský právní systém šaría, i když oba manželé žijí na Slovensku. Generální prokurátor už tento postup označil za „obludný" a požádal krajskou prokuraturu, aby se případem zabývala a aby byl také prošetřen postup policie.

Témata:  Slovensko policie SR muslimové

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy