Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Papež ocenil víru hrstky katolíků v Ázerbájdžánu

František, vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio SJ (* 17. prosince 1936 Buenos Aires, Argentina), je 266. papež katolické církve, suverén státu Vatikán, jehož zvolilo konkláve dne 13. března 2013.
František, vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio SJ (* 17. prosince 1936 Buenos Aires, Argentina), je 266. papež katolické církve, suverén státu Vatikán, jehož zvolilo konkláve dne 13. března 2013.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Baku - Drtivá většina Ázerbájdžánců vyznává šíitskou větev islámu a jen pár stovek lidí se hlásí ke katolické víře. Papež František je dnes ocenil za odvahu.

Papežova návštěva Ázerbajdžánu má podpořit soužití různých vyznání v zemi, kde žije druhá největší šíitská komunita po Íránu. "Někdo by si mohl myslet, že papež ztrácí čas tak dlouhou cestou za tak malou obcí. Jste malé stádo, ale cenné v božích očích. Celá církev na vás hledí se zvláštní sympatií a povzbuzuje vás. Odvahu," řekl František, který sloužil mši v chrámu, postaveném po návštěvě papeže Jana Pavla II. v roce 2002.

V kostele slouží slovenští duchovní a řeholnice z řádu salesiánů. "Všichni se velmi těšíme. Vnímáme to v roce božího milosrdenství jako opravdu velký a nečekaný dar," uvedl ještě před návštěvou Vladimír Fekete, který v Baku působí jako apoštolský prefekt.

V kostele bylo podle agentury AP asi 400 věřících, dalších 450 naslouchalo papežovým slovům před chrámem. Papež vzdal hold také věřícím, kteří přetrvali pronásledování za sovětského režimu. Ten zničil původní katolický kostel v Baku v roce 1931.

Vztahy mezi muslimy a malou křesťanskou komunitou v Ázerbajdžánu jsou považovány za vcelku hladké. Místní média nevěnovala papežově návštěvě přílišnou pozornost. "Islám je tolerantní náboženství, které akceptuje všechna vyznání. Uvítám papeže, pokud přinese poselství míru a tolerance," řekla agentuře AP Aygun Mikajilovová, zahalená v muslimském šátku.

Témata:  Papež František Ázerbájdžán náboženství

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy