Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brexit proměníme v úspěch, Británie se opět stane suverénní. myslí si Mayová

Vlajka Velké Británie a EU
Vlajka Velké Británie a EU
Foto: Pixabay

Londýn - V Birminghamu se dnes koná výroční konference britské Konzervativní strany. Premiérka Theresa Mayová v projevu řekla, že se Spojené království po brexitu stane opět zcela nezávislou a suverénní zemí a z této pozice bude utvářet svůj vztah s EU.

Mayová také zopakovala, že po rozhodnutí z červnového referenda není cesty zpět. "Brexit znamená brexit. A my ho proměníme v úspěch," řekla premiérka.

Článek 50 lisabonské smlouvy, jehož aktivace formálně zahájí přinejmenším dvouleté "výstupní" rozhovory, chce Mayová spustit nejpozději na konci března.

"Při jednáních s Evropskou unií o vzájemných vztazích bude třeba přistoupit na kompromisy," uvedla Mayová. Podoba těchto vztahů bude ale zcela nová a nelze o ní uvažovat s ohledem na minulost ani jako o švýcarském či norském modelu, dodala.

Zdůraznila, že nehodlá dopustit rozvrácení unie Anglie, Skotska, Walesu a Severního Irska. Potvrdila sobotní informace, že Británie přijme do svého právního řádu veškerou evropskou legislativu a teprve po brexitu bude zcela zrušit jednotlivé zákony.

Témata:  Velká Británie Brexit Theresa Mayová

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy