reklama

Referendum ale nejspíš bude kvůli malé volební účasti, odhadované okolo 42 procent, neplatné. To potvrdil i jeden z poslanců, místopředseda parlamentu za vládní stranu Fidesz Gergely Gulyás, podle kterého se očekává účast jen okolo 45 procent. Pro platné hlasování byla potřeba účast poloviny voličů. Hlasování skončilo v 19:00 SELČ, výsledky budou zveřejněny mezi desátou a jedenáctou hodinou, uvedla volební komise.

I přes nízkou volební účast označil Gulyás referendum za "jasné vítězství". Jeho strana bude prý respektovat vůli lidu. Jak poslanec uvedl, podle zákona je náleží konečné rozhodování parlamentu, ale "politicky je to vůle voličů, která bude následována".

Vítězství ale oznámil i předseda opoziční strany Demokratická koalice Ferenc Gyurcsány, bývalý předseda socialistické vlády. Viktor Orbán podle něj s referendem zariskoval, utrpěl ale obrovskou porážku. "Vyhráli jsme," oznámil Gyurcsány na shromáždění své strany.

Již podle průzkumů před hlasováním se očekávalo, že drtivá většina Maďarů kvóty odmítne, což premiéra Viktora Orbána doma posílí a povzbudí ho v hádkách s Bruselem. Čísla o účasti během dne ale již naznačovaly, že bude předseda vlády nejspíš zklamán, uvedla agentura Reuters.

"Myslím, že jestliže bude účast okolo 40 procent, bude to pro Viktora Orbána a jeho vládu fiasko," uvedl před skončením hlasování maďarský analytik Attila Juhász. Ten odhadoval volební účast mezi 44 a 46 procenty.