Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islámská móda dobývá Turecko. Co se bude nosit?

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Ankara - Turecko je sice oficiálně sekularizovanou zemí, v poslední době ale islám posiluje. Patrné je to mimo jiné v oblasti módy.

V Turecku, které je převážně muslimskou zemí a kterému vládne Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, zaznamenává odvětví zavádějící rovnováhu mezi módou a náboženskými hodnotami čím dál tím větší úspěch.

V ateliéru na asijské straně Istanbulu se modelky snaží vystavit na odiv oblečení, aniž by ukazovaly kromě obličeje a rukou také tělo. V dnešní nabídce jsou dlouhé tuniky a zářivé večerní šaty doplněné botami na vysokém podpatku. Střih je prostý, ale barvy jsou živé.

Fotografie budou publikovány v katalogu Modanisa, což je prodejní web věnovaný turecké islámské módě. Podle šéfa společnosti Kerima Tureho kdysi nebyl rozdíl v oblékání mezi pětadvacetiletou a padesátiletou ženou, protože nebylo na výběr. Stránky Modanisa podle něj umožnily situaci změnit.

Na svém webu mimo jiné nabízí i plavky zahalující tělo, tedy burkiny, o nichž se vedou vášnivé spory ve Francii, kde se je některá města snažila zakazovat, než jim to soudy znemožnily. Tyto plavky se prodávají za 27 až 99 eur. "Nechápu, jak může země, jejíž svoboda je jedním z jejích pilířů, zakazovat islámské plavky," dodal. Od doby, co se na burkiny právě kvůli sporům obrátila pozornost, se podle něj objednávky z Francie zvýšily o 15 až 20 procent.

V Istanbulu, který si klade za cíl stát se centrem obchodu, se konala poprvé v květnu módní přehlídka věnovaná islámské módě. Podle návrháře Osmana Özdemira zažívá tento sektor vzestup již několik let a posílil ho i příchod světových značek na trh. Dolce & Gabbana představila letos pro muslimské zákaznice na Blízkém východě sbírku šatů zvaných abája a hidžáb, které zakrývají vlasy. "Věřím, že Istanbul bude udávat tón islámské módy," zažertoval Özdemir.

"Islám káže o ctnostné muslimské identitě a spotřebě podle potřeby. Ale móda je pravý opak, vytváří bludný kruh, který podporuje konzumní způsob života," oponuje Hülya Şekerciová z konzervativního sdružení Özgür-Der. "A oblečení navržené podle této módy se neslučuje s naším způsobem odívání. To je důvod, proč jsme proti módě a módním přehlídkám," upozorňuje.

Profesor politologie na Bosporské univerzitě v Istanbulu Hakan Yaldiz má o tvořivosti islámské módy pochybnosti. "Často jde o čistou napodobeninu: designéři vezmou normální šaty, které zahalí až po krk, aby to bylo v souladu s islámskými normami," řekl.

Témata:  Turecko muslimové móda

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy