reklama

"Naprosto náhodou jsme v cele moskevské vazební věznice Lefortovo narazili na sedmačtyřicetiletého ukrajinského občana Romana Suščenka, kterého viní ze špionáže. Podrobnosti o svém zatčení a obvinění nám nemohl sdělit," ohlásila podle zpravodajského serveru Newsru.com Zoja Světovová ze sdružení Otevřené Rusko. Světovová patří k aktivistům dohlížejícím na dodržování práv vězňů.

Dozorci podle aktivistky zakázali členům občanské komise ptát se novináře na jeho případ. Nicméně Suščenko uvedl, že po zatčení musel čelit psychickému nátlaku a že mu vyšetřovatel zakázal zatelefonovat manželce, že byl zatčen. Advokáta mu určila ruská tajná služba FSB.

FSB dnes Suščenkovo zadržení potvrdila. Ukrajinec podle ní shromažďoval utajované informace o ruských ozbrojených silách a byl zatčen "při špionážní operaci".

Ukrajinská tisková agentura Ukrinform, pro kterou Suščenko pracuje od roku 2002, označila zadržení novináře za "drzou a naplánovanou provokaci".

Suščenko od roku 2010 působí jako zpravodaj ve Francii, v době zatčení byl na dovolené a do Moskvě odcestoval soukromě. Manželka Anžela o muži dva dny nevěděla a o jeho zadržení se dozvěděla až v neděli od manželových příbuzných. Ukrinform a manželka najali jako obhájce ruského advokáta Marka Fejgina, který zastupoval Nadiju Savčenkovou.