Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo si připomíná 26 let od znovusjednocení. Prý má důvod slavit

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Německo si dnes připomíná 26 let od svého znovusjednocení v roce 1990. Předseda Spolkového sněmu Norbert Lammert v projevu řekl, že se Německo má důvod k oslavám, ačkoli je ve společnosti poznat strach z budoucnosti.

"Právě dnes si kromě pocitu nezdaru, překážek a strachu z budoucnosti, který bezpochyby existuje, jednoznačně můžeme dovolit i malou dávku spokojenosti, jestli ne dokonce mírný pocti štěstí," uvedl Lammert k pobavení stovek hostů v Semperově opeře v saském hlavním městě. Narážel tak na to, že Němci dokážou být často nespokojeni.

"Nebe na zemi tu určitě není. Ale mnoho lidí, kteří ho zoufale hledají, se nejčastěji domnívá, že je právě v Německu," uvedl Lammert, který srovnal osud vyhnanců po druhé světové válce s dnešními uprchlíky.

O tom, jaké by Německo mělo být v budoucnu, je podle něj možné vést spory. "Kdo chce ale v tomto sporu hájit Západ před skutečnými i domnělými hrozbami, musí sám splňovat alespoň minimální požadavky naší civilizace," prohlásil za potlesku přítomných. Třeba je podle něj respektu, tolerance i dodržování základních svobod a právního státu.

"Ti, kdo dnes zvláště hlasitě pískají, křičí a dávají najevo neuvěřitelné znechucení, nemají zjevně vůbec potuchu o tom, v jakém stavu se tohle město a tahle země nacházely před tím, než bylo znovusjednocení Německa možné," podotkl.

Velkolepou večerní show a ohňostrojem vyvrcholil v neděli v Drážďanech druhý den oslav 26. výročí znovusjednocení Německa. Třičtvrtěhodinová světelná show na břehu Labe připomněla mimo jiné dramatické změny roku 1989 i odhodlání a odvahu východních Němců, kteří se tehdy postavili komunistickému režimu.

"Jejich touha po svobodě, jejich mírová revoluce, jejich síla. To bylo to, co pomohlo nadzvednout a nakonec zničit železnou oponu," poznamenal průvodce večerem na adresu lidí, kteří před 27 lety demonstrovali v Lipsku, Plauenu, Drážďanech i dalších městech. "Co to muselo být za odvahu, jít v té době do ulic? Dnes můžeme toto odhodlání, tuto odvahu slavit."

Byly to zejména statisícové demonstrace v největším saském městě Lipsku, jež na podzim roku 1989 otevřely cestu k pádu východoněmeckého režimu a následnému sjednocení obou částí Německa 3. října 1990, které si v těchto dnech připomíná celá spolková republika. Centrum letošních oslav je právě v Sasku.

Témata:  Německo uprchlíci

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy