reklama

Maďarská pravicová strana Jobbik (Hnutí za lepší Maďarsko) vyzvala premiéra Viktora Orbána, aby odstoupil kvůli neúspěchu referenda o kvótách EU pro rozdělení migrantů. Informuje o tom agentura Reuters.

Předseda strany Gabor Vona Orbánovi podle agentury uvedl, že díky nezdařenému referendu oslabil pozici Maďarska v Evropě. "Musíte odstoupit jako David Cameron, protože to je norma evropské politiky," prohlásil. "Já vím, že neodstoupíte, ale alespoň to nejmenší, co můžete nabídnout, je omluva," dodal.

Maďarské referendum, ve kterém drtivá většina občanů odmítla kvóty na přerozdělování uprchlíků, kvůli nízké účasti není platné. I přesto se Orbán nevzdává a tvrdí, že EU nemůže přinutit Maďarsko přijímat přistěhovalce.

Orbán slíbil, že z celé věci vyvodí „právní důsledky", zároveň se snaží bagatelizovat význam nízké účasti. "Brusel nebo Budapešť, to byla ta otázka. A lidé řekli Budapešť," tvrdí premiér.

Navrhne proto změnit ústavu, která musí odrážet vůli lidu. "Donutíme Brusel pochopit, že nemůže ignorovat vůli maďarských voličů," dodal premiér. 

V Maďarsku se uskutečnilo referendum o přerozdělování běženců v zemích EU. Referendum ale nebylo platné, jelikož k hlasování se dostavilo okolo 40 % oprávněných voličů, pro jeho platnost je však nezbytné minimálně 50 % voličů.