Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důchodci vyrazili do řeckých ulic, policie je rozehnala slzným plynem

Santorini, Řecko
Santorini, Řecko
Foto: Pixabay

Atény - Řečtí důchodci dnes v centru Atén protestovali proti snižování penzí. Přibližně tisícovka jich mířila k sídlu premiéra, cestou je ale zastavil kordon policistů. Atmosféra se následně vyhrotila, strážci pořádku dokonce nasadili slzný plyn.

Rozzlobení důchodci, z nichž někteří chodili s hůlkami, skandovali "Styďte se!". Část z nich se pokusila převrátit autobus, kterým policie zatarasila přístupovou cestu k sídlu premiéra Tsiprase. Policisté je rozehnali pepřovým sprejem. Při útěku jeden starší muž upadl na kolena a rozkašlal se a několik dalších lidí mělo viditelné potíže.

Premiér Alexis Tsipras ministru veřejného pořádku Nikosi Toskasovi podle zdrojů z vládních kruhů vzkázal, že něco takového se už nikdy nesmí stát. Toskasovo ministerstvo v následném prohlášení uvedlo, že použití slzného plynu během demonstrací důchodců a pracujících je do budoucna zakázáno.

Snížení důchodů prosadila vládní koalice levicové formace SYRIZA a Nezávislých Řeků. Je součástí řady úsporných opatření, na které Atény musely kývnout pod tlakem mezinárodních věřitelů.

Reformy však těžce doléhají na část obyvatelstva. Podle průzkumu, který cituje AP, se v posledních letech téměř polovina řeckých důchodců se svým měsíčním příjmem dostala pod hranici chudoby.

Témata:  Řecko demonstrace v Řecku důchodci

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy