Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Sýrii nastanou těžké časy. USA ukončily s Ruskem spolupráci na syrském příměří

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Pixabay

Washington - Spojené státy ukončily s Ruskem dvoustrannou spolupráci v otázce syrského příměří. Informovalo o tom dnes americké ministerstvo zahraničí, podle jehož prohlášení Moskva neplní své závazky.

Podle Washingtonu nemá smysl spolupracovat ve chvíli, kdy ruské a syrské letouny bombardují město Halab. Ruské ministerstvo zahraničí ale v reakci obvinilo USA, že nedokázaly splnit klíčové podmínky dohody o Sýrii a vinu házejí na jiné.

Podle mluvčího amerického ministerstva Johna Kirbyho končí USA spolupráci cílenou na ukončení násilností. "Toto rozhodnutí nebylo snadné," uvedl v prohlášení Kirby. Washington podle něho nepřerušuje všechny kontakty s Moskvou v syrské otázce. Stáhne však ze země své lidi, kteří měli za úkol pracovat na společném americko-ruském mírovém centru, jež mělo zajišťovat vojenskou a zpravodajskou spolupráci obou zemí v Sýrii, pokud by se podařilo příměří udržet.

Rusko v posledních dnech posílilo svou leteckou základnu v Sýrii a pokračuje společně s armádou prezidenta Bašára Asada v bombardování Halabu, při němž podle syrské opozice zahynulo již několik stovek civilistů.

Moskva tvrdí, že Washington neodlišuje teroristické skupiny a umírněnou opozici a že spolupracuje s radikály vydávajícími se za prozápadní Asadovy odpůrce.

Ruské ministerstvo zahraničí to zopakovalo i v reakci na dnešní oznámení americké diplomacie. "Nečinnost Washingtonu vedla k tomu, že se radikálové během tohoto období přeskupili, dostali zbraně a zmobilizovali své zdroje," uvedla podle agentury TASS mluvčí ministerstva Marija Zacharovová.

Témata:  USA Rusko Sýrie

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy