Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další vzpoura? Nemáme povinnost přijímat uprchlíky, zuří srbský prezident

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Bělehrad – Nejen země Evropské unie se bouří proti přijímání migrantů. V návaznosti na maďarské referendum srbský prezident Tomislav Nikolić naznačil, že jeho země může také přijmout tvrdá opatření.

Srbský prezident Nikolić v pondělí naznačil, že jeho země, která vyjednává o členství v EU, může zablokovat své hranice ve snaze zastavit příliv migrantů.

„Pokud se Srbsko stane trychtýřem, ze kterého nemůže odtékat voda, protože jiní o kus dál zavřeli své vlastní hranice, musí Srbsko zavřít vlastní (hranice), bez ohledu na jeho přesvědčení," řekl Nikolić. Uvedl to server Politico s odkazem na tamní média.

Jeho komentář následoval po nedělním referendum v Maďarsku, kde voliči odmítli migrační kvóty EU. Účast však byla pod hranicí 50 procent, takže hlasování nebylo platné.

Nikolić řekl, že jeho země nemá povinnost přijmout uprchlíky a migranty. „Nemáme takovou povinnost, pokud se rozhodnou poslat milión lidi zpět do Srbska," řekl Nikolić. „Mohou přeskočit Srbsko, přeletět ho a odvézt lidi na místo, ze kterého původně přišli," dodal.

Od července zůstaly v Srbsku uvězněny více než tři tisícovky migrantů, které nemohly odejít po uzavření hranic do sousedních zemích.

Server Politico v té souvislosti připomíná také slova českého prezidenta Miloše Zemana, který v neděli vyzval k deportaci ekonomických migrantů na „prázdná místa" v severní Africe nebo na „neobydlené řecké ostrovy."

Témata:  uprchlíci Srbsko

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy