Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU zpřísňuje vývoz zboží: Chce zakázat vývoz výrobky pro mučení a popravy

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Štrasburk - Europarlament si za dobu své existence posvítil na řadu produktů. Tentokrát chce zabránit obchodování se zbožím, které by mohlo být použito k mučení či popravám.

Podle nového nařízení, které bylo schváleno zatím v prvním čtení, by měl být seznam zakázaného zboží rozšířen. Rovněž by měl být zakázán i tranzit zboží využívaného na kruté, nelidské či ponižující zacházení přes území Evropské unie.

"Vymýcení trestu smrti a mučení je důležitým cílem evropské obchodní a zahraniční politiky. EU odsuzuje trest smrti a mučení po celém světě. Proto je velmi důležité, že máme silnou a důvěryhodnou politiku, která je ujištěním, že Evropa nepřispívá k těmto praktikám," uvedla k nařízení jeho zpravodajka z frakce liberálů a demokratů (ALDE), nizozemská europoslankyně Marietje Schaakeová.

Do budoucna by bylo podle ní potřeba se rovněž zamyslet nad tím, zda do úpravy nezahrnout i zákaz obchodování s tímto zbožím mimo EU v případě, že budou mít obchod na svědomí evropští podnikatelé.

Klíčovým nástrojem EU pro boj proti mučení a trestu smrti je nařízení z roku 2005 o zavedení omezení obchodu. To zakazuje vývoz zboží, které nemá jiné praktické využití než popravu nebo mučení (například elektrických křesel, automatických injekčních systémů či špičatých šroubů) a kontroluje obchod s produkty, které byly navrženy pro jiné účely, ale mohou být použity k mučení (například zbraně určené pro potlačení nepokojů nebo určitá anestetika používaná do smrtících injekcí).

Témata:  popravy EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy