reklama

Královna Markéta byla požádána, aby zareagovala na nedávný široce oceňovaný projev norského krále Haralda, v němž norský monarcha mluvil o měnící se tváři své země. „Norové pocházejí ze severu země, ze středu, z jihu a ze všech ostatních regionů. Norové jsou také přistěhovalci z Afghánistánu, Pákistánu, Polska, Švédska, Somálsko a Sýrie," řekl král Harald. „Norové věří v Boha, Alláha, ve všechno a v nic," dodal.

Královna Markéta byla dotázána, zda se na Dánsko dívá stejným způsobem. „Neřekla bych, že jsme multikulturní země, ale žije tu více lidí, kteří mají různé kořeny, zázemí a náboženství. Víc než jich bylo před 30 lety," řekla pro Der Spiegel.

„To platí i pro náboženství. Podle ústavy, jako dánská královna, jsem vázána luteránskou vírou, ale to nevylučuje lidi jiných vyznání. Naopak se domnívám, že skutečnost, že jsem věřící, mě přivádí blíž k lidem s odlišnou vírou. Kromě toho reprezentuji všechny lidi, kteří jsou občany dánského národa," pokračovala.

Server The Local, který z rozhovoru citoval, připomíná, že královnina slova souvisí s intenzivní národní debatou, která se v Dánsku vede a která se týká toho, kdo je to vlastně Dán. O věci se začalo debatovat, když Martin Henriksen z antiimigrační Dánské lidové strany odmítl říci, zda je možné osmnáctiletého Jense Philipa Yazsaniho, který se zúčastnil politické talk show, označovat za Dána.

Mladík se přitom v Dánsku narodil dánské matce a íránskému otci, chodil do dánských státních škol a dánsky mluví plynně. „Nemůžete říci, že pokud do Dánska přijdou lidé z celého světa a pak mají v Dánsku děti, že jsou tyto děti Dánové. To je prostě zlehčování debaty a urážka generací, které vybudovaly tuto zemi," dodal Henriksen.

Tato slova rozpoutala nejen na sociálních sítích debatu o tom, do Dány dělá Dány. Yazsani přiznal, že to bylo poprvé v jeho životě, kdy někdo zpochybnil to, že je Dán. Podle něj je naopak poměrně jednoduché zjistit, kdo je Dán. „Pokud tady žijete a cítíte se být Dánem, pak jste zřejmě Dán. Myslím, že to je jediným jediným kritériem. Že jste uvnitř Dán," řekl stanici TV2.