Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řezání hlav v Londýně: Džihádisté mě chtěli zmasakrovat, popisuje bývalý agent MI5

Vrah Jamese Foleyho je britský občan
Vrah Jamese Foleyho je britský občan
Foto: Reprofoto YouTube

Londýn – Džihádisté, kteří podřezávají hlavy svým nepřátelům, nejsou jen záležitostí Blízkého východu. Běžně operují i v Evropě, třeba ve Velké Británii. Ve své vzpomínkové knize to píše bývalý špion MI5 vystupující pod pseudonymem Tom Marcus.

Bývalý špion v knize nazvané Soldier Spy vzpomíná třeba na to, jak byl skoro skoro sťat militantními bojovníky Islámského státu – přímo v Londýně. Tehdy pracoval na operaci, při které tajná služba monitorovala džihádisty v zemi. Neuvědomil si však fakt, že i oni sledují jeho.

Marcus píše, jak ho džihádisté nalákali do temné uličky, což byla součást plánu, jak se ho zbavit. V severním Londýně už měli připravený byt, kde ho chtěli zmasakrovat. Byl olemován plastovými foliemi a byla v něm připravená kamera, která měl jeho vraždu zaznamenat.

Muž také tvrdí, že plán byl v pravý čas zmařen a že byt byl odhalen. Kromě kamery v něm také byly nalezeny černé vlajky a tři řeznické nože.

Autor uvádí, že byl během doby, kdy monitoroval špiony IS, tak nervózní, že musel oblečení jeho syna vybavit sledovacím zařízením.

Po více než osmi letech z MI5 odešel a snažil se najít jinou práci. Skončil u obracení hamburgerů. „Je velmi obtížné získat práci," přiznal pro stanici BBC. „Práce jako je důstojník u MI5 je vnímána jako zaměstnání na celý život - takže pokud chcete odejít, je velmi obtížné najít jinou práci," vysvětluje.

„Na pohovoru nemůžete odpovědět na otázku o tom, co jste dělali v posledních 10 až 15 letech, protože byste se porušili zákon o utajovaných skutečnostech. Takže jsem začal znovu z ničeho. Dostal jsem od MI5 důchod, ale musím vydělávat peníze, takže pracuji v call centrech a obracím hamburgery, abych získal pracovní zkušenosti," píše v knize.

Pan Marcus také tvrdí, že poté, co pracoval jako špion, by se nikdy nevrátil ke kariéře v oblasti operativních pátracích činností – i proto, že trpí posttraumatickou stresovou poruchou. „Jediné opravdu dobře placené možnosti pro někoho jako já, byly v místech, jako Irák a Afghánistán, ale prostě jsem nemohl riskovat svůj život a jet tam. Nikdy to nebyla možnost. Ani kvůli stresové poruše a už vůbec za ty peníze nestojí riskovat, že vám někdo setne hlavu," dodal.

Témata:  Velká Británie Islámský stát

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy