Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Východ Ukrajiny je stále po dvou letech pod palbou. Musí se přitlačit na Rusko, píše odborník

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: 0629.com.ua

Kyjev - Je tomu již více než dva roky, co začal konflikt na Ukrajině. Jak vypadá situace dnes? Lidé jsou stále pod palbou a žijí ve strachu, hrozí jim hlad. Minské dohody nefungují a podle odborníka Paula Nilanda je čas vůči Rusku přitvrdit.

Cesta k vesnici Syze na východě Ukrajiny je opuštěná. Na jedné straně obce jsou hrozbou miny, na druhém konci silnice začíná oblast obsazená Ruskem podporovanými separatistickými silami. "Uvízli jsme mezi Ukrajinou a separatisty-kontrolovaným Luhanskem. A my trpíme nejvíce. Náš dům je zasahován střelami z obou stran, nedaleký tům to schytal přímo," uvedla pro Ukraine Today obyvatelka vestince Valentina. 

"Každý den se ptáme, co je ve zprávách? Došlo k nějakému rozhodnutí? Už prezidenti něco vyřešili. Kdy to konečně všechno vyřeší? Nemůžeme čekat déle, mělo by se něco začít dít, už jsme si užili dost. Chceme mír a normální lidský život," vzkazuje politikům. Obyvatel ve vesnici zůstalo deset a cítí se opuštěně. 

Konflikt trvá již více než dva roky a podle OSN a světového potravinového programu (WFP) v oblasti východní Ukrajiny hrozí hlad až 1,5 milionu lidí. 

"Dva roky násilí, ostřelování a strachu zanechaly nesmazatelnou stopu na lidech na východě Ukrajiny. Konflikt pokračuje a my se k nim naléhavě musíme dotat. Apelujeme, aby nám byl usnadněn plný a volný přístup při humanitární pomoci lidem," uvedl představitel WFP na Ukrajině, Giancarlo Stoppani.

Od listopadu 2014 WFP pomohlo více než půl milionu lidí v nouzi. Podle zprávi to zahrnuje 370000 lidí, kteří dostali měsíční balíčky potravin a 180000 lidí, kteří obdrželi pomoc prostřednictvím bankovních převodů hotovosti. A letos je Ukrajina jedinou evropskou zemí, která si podobnou pomoc WFP vyžádala a přijala.

Mnozí se zamýšlejí nad tím, jak by se měli rozšířit Minské dohody, které měli zajistit příměří. "Dohoda neselhává, protože by byla chybně sjednána. Každá nová mírová dohoda by musela mít stejné základní prvky. Tak proč to funguje? Protože Rusko jeho body nedodržuje," uvedl pro Atlantic Council Paul Niland, který žije na Ukrajině a zabývá se tamější situací.

Podle něj Minské dohody musejí platit i nadále, jinak by Rusko bylo odměněno za svoji agresi. Domnívá se však, že je načase se ujisit, aby se jimi Rusko řídilo a doporučuje tvrdší postihy.

Témata:  Ukrajina Donbass v Doněcku

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.