reklama

Střed hurikánu se kolem 16:00 SELČ nacházel mezi Kubou a bahamským ostrovem Crooked Island. Živel, který provází vítr o rychlosti přes 200 kilometrů v hodině, se pohybuje tempem 16 kilometrů severozápadním směrem k Bahamám. Ostrovní stát očekává příchod hurikánu ve čtvrtek, Florida až v pátek.

Guvernérka Jižní Karolíny Nikki Haleyová vyhlásila již v úterý kvůli obavám z dopadu živlu stav ohrožení a uvedla, že bude možná potřeba evakuovat více než milionu lidí. Dnes v reakci na slábnutí hurikánu zatím nařídila evakuaci dvou okresů, začít by měla ve 21:00 SELČ. Další dva okresy chce Haleyová evakuovat ve čtvrtek, rozhodne ale podle aktuálního vývoje. Podobná preventivní opatření chystá i guvernér Floridy Rick Scott, který na pomoc povolal několik stovek příslušníků Národní gardy.

Matthew mezitím zasáhl západní část Haiti, kde část obyvatel po ničivém zemětřesení z roku 2010 stále žije v nouzových příbytcích. Právě to je činí zranitelnější vůči záplavám či sesuvům půdy.

Ve východokubánském městě Baracoa hurikán zničil desítky domů, další stovky poškodil. Na východě ostrova bylo evakuováno přes 300.000 lidí, žádné zprávy o obětech ale z Kuby hlášeny nejsou.

Na Haiti podle různých zdrojů zahynulo nejméně pět lidí, řada dalších se ale pohřešuje. Čtyři lidé zemřeli také v sousední Dominikánské republice.