reklama

Server poukazuje na to, že minulé úterý večer obyvatelé oblasti Erkrath-Hochdahl zavolali policii kvůli hromadné rvačce před jednou z tamních restaurací. Do ní se zapojilo asi 150 členů širší libanonské rodiny a asi dvě desítky motorkářů ze skupiny Hells Angels, z nichž někteří údajně také pocházeli z Libanonu. Kromě pěstí používali účastníci šarvátky také násady košťat.

Na místo musela dorazit velká skupina policistů, protože se motorkáři nakonec zabarikádovali v nedaleké hospodě. Více než 100 důstojníků se tak zapojilo do akce ve snaze vyřešit spor mezi těmito dvěma skupinami a ze vzduchu sledoval situaci policejní vrtulník. Zásah trval až do časných ranních hodin.

Lidé ani úředníci se neodváží opustit dům

Policie přitom hlásí, že se obě skupiny střetly již dříve, holemi a obušky se do sebe pustily v jiném souboji v srpnu. I tehdy muselo zasahovat více než 100 policistů, kteří nakonec dostali situaci pod kontrolu.

Srpnovou konfrontaci způsobila zřejmě hádka o parkovací místo, ale policie věří, že nepřátelství mezi skupinami „je součástí většího sporu mezi dvěma klany". „Neznáme opravdové pozadí. Rozhodně to není válka motorkářů. Spíše se domníváme, že se jedná o spor mezi dvěma klany," řekl okresní policejní mluvčí Ulrich Lohe.

Jeden z tamních deníků konstatoval, že konfrontace by mohla opět rozpoutat debatu o politicky citlivé otázce no-go oblastí. Odborník Křesťanskodemokratické unie (CDU) Gregor Golland nedávno varoval: „V Severním Porýní-Vestfálsku existují okresy, kde klany převzaly ulice. Po západu slunce se již lidé ani autority neodváží opustit dům". Dodal, že některé oblasti Německa jsou ve spirále bezpráví. „Musíme být opatrní, aby do toho tyto okresy nevyklouzne úplně," dodal.

Válku s námi vyhrát nemůžete, je nás mnoho, tvrdí přistěhovalci

Kolínský deník také uvádí, že gangy a klany převzaly kontrolu ve čtvrtích měst jako Duisburg, Gelsenkirchen, Essen, Kolín nad Rýnem, Dortmund, Aachen, a Bochum. Násilí proti policii v mnoha z těchto oblastech stouplo až o 50 procent.

Ve čtvrti Marxloh v Duisbergu byla loni v létě davem Libanonců tvrdě zbita policistka, které řešila dopravní nehodu. Její kolega byl schopný zadržet útočníky až když vytáhl pistoli. V prosinci loňského roku se policejní šéf města Gelsenkirchen setkal po měsících násilí s představiteli libanonských klanů. Muži dali jasně najevo, že se nezdráhají použít násilí a že policie „nemůže vyhrát válku s Libanonci, protože je jich příliš mnoho."

Policejní šéf oznámil, že plánuje vyslat další důstojníky do „problémových oblasti" ve městě. Podle interní policejní zprávy mu však muži řekli: „Země nemá peníze k nasazení tolik policistů, aby mohli usilovat o konfrontaci s Libanonci."

Podle vnitra takový problém neexistuje

Německé ministerstvo vnitra však popírá, že by v zemi nějaké no-go zóny existovaly. Ministr vnitra Ralf Jäger řekl, že „v Severním Porýní-Vestfálsku nejsou žádné oblasti, kde by nebylo respektováno právo". Dodal, že policejní auta projíždí všemi ulicemi v oblasti.

Odborník Golland řekl, že se domnívá, že prohlášení ministra vnitra je „třešničkou na dortu". „Lidé, kteří se zabývají problémy, jsou odsuzováni jako zrádci," podotkl. Stejně to vidí expert Svobodné demokratické strany Marc Lürbke. Ten listu Gazette řekl, že „některé okresy jsou nyní spojeny se značnými riziky pro státní úředníky."

Personální situace policejních sil v Severním Porýní-Vestfáslku zůstává obtížná. Tamní policejní odbory situaci s no-go zónami sledují s obavami. Odborář Volker Husz řekl: „Situace se v posledních letech v problémových okresech výrazně zhoršila. Úředníci jsou uráženi a je jim vyhrožováno, zatímco zapisují dopravní nehody, napadáni jsou i zdravotničtí pracovníci. Nemůžeme nechat toto chování jen tak."