Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec konfliktu v Náhorním Karabachu? Ázerbájdžán a Arménie se dohodly na příměří

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: tsk.tr

Jerevan - Arménie a Ázerbájdžán se dohodly na ukončení konfliktu v Náhorním Karabachu. Klid zbraní měl začít platit od poledne místního času (10:00 SELČ). Situace se vyostřila v noci na sobotu, kdy propukly boje s nasazením tanků, letectva a dělostřelectva.

"Dosáhli jsme dohody o ukončení nepřátelství. Dali jsme rozkaz nestřílet," řekl mluvčí karabašského ministerstva obrany Senor Astratjan, podle kterého příměří vstoupilo v platnost v pravé poledne místního času.

"Od 12:00 byly zastaveny bojové operace," potvrdilo agentuře Interfax ázerbájdžánské ministerstvo obrany. Dodalo, že ázerbájdžánská vojska nyní pracují na upevnění svých pozic na osvobozených územích.

Ještě v neděli ázerbájdžánské ministerstvo obrany vyhlásilo jednostranné ukončení palby a bojových operací. Ale podle Arménů ázerbájdžánští vojáci pokračovali v boji, a tak arménské jednotky přešly do protiútoku.

Boje pokračovaly i v noci na dnešek. Ázerbájdžánské ministerstvo obrany dnes oznámilo, že během posledních dvou dnů bojů bylo zabito 16 ázerbájdžánských vojáků. Ázerbájdžánská generální prokuratura dnes uvedla, že ostřelování z Arménie si od eskalace konfliktu vyžádalo životy čtyř civilistů, dalších 17 jich bylo zraněno.

Témata:  Náhorní Karabach Arménie Ázerbájdžán

Aktuálně se děje

7:54

Král Karel III. a další přední členové královské rodiny učinili zásadní rozhodnutí, zasáhne i charitu

Velké změny po nástupu krále Karla III. do čela britské monarchie pokračují! Buckinghamský palác v sobotu oznámil, že panovník se rozhodl učinit rázný krok, který se týká dobročinných a jiných organizací. 

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy