Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Xenofobie a nálepkování společnosti: Britská ministryně vnitra čelí ostré kritice

Velká Británie
Velká Británie
Foto: Pixabay

Birmingham - Britská ministryně vnitra Amber Ruddová čelí kritice za údajnou xenofobii a nálepkování společností. Poprask způsobil její projev na výroční konferenci vládnoucích konzervativců, v němž hovořila o plánech přinutit britské firmy zveřejnit podíl zahraničních zaměstnanců.

Ruddová patří k blízkým spojencům premiérky Theresy Mayové a podporuje vládní cíl snížit čisté přistěhovalectví, tedy rozdíl mezi počtem nově příchozích a odchozích cizinců, ze současných 327.000 ročně pod hranici 100.000.

Ruddová dnes v rozhovoru s BBC kritiku odmítla a zdůraznila, že jí zmíněný návrh je jen jedním z mnoha, které vláda zvažuje k podpoře zaměstnanosti Britů.

Řekla také, že v jejím kritizovaném projevu nebylo nic rasistického a že otázka přistěhovalectví by pro politiky neměla být zakázanou zónou. "Musíme být schopni hovořit o dovednostech, které potřebujeme, kam si pro ně mimo Británii dojít, abychom pomohli podnikatelům a podpořili hospodářství," sdělila.

Ruddová také řekla, že britské firmy mají odpovědnost nejen za tvorbu zisku, ale také za zaměstnávání místních obyvatel. "Žádáme je, aby se k nám připojily a nemířily automaticky do zahraničí," řekla.

Témata:  Velká Británie xenofobie přistěhovalectví

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.