Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Orbán hlasitě odmítá migranty, přitom do země láká Číňany

Viktor Orbán
Viktor Orbán
Foto: kremlin.ru

Budapešť - Maďarský premiér Viktor Orbán se sice často a hlasitě vyjadřuje proti imigrantů, přitom do země láká cizince, kteří jsou dost bohatí, aby si mohli zaplatit za usazení se v Maďarsku.

Systém spuštěný v roce 2013 přilákal tisíce převážně zámožnějších Číňanů, nadšených z toho, že se mohou těšit z čistšího ovzduší, možností vzdělávání a klidnějšího života v Evropě. "Je to úspěšný systém, protože přináší peníze do země a ani halíř neopouští zemi," prohlásil Orbán v parlamentu, kde odpovídal na interpelace opozice.

Jen Ting, který přijel do Budapešti s manželkou a dcerkou loni v dubnu, je docela typickým představitelem 10.000 Číňanů, kteří se do Maďarska v rámci tohoto systému přistěhovali. Poté, co prodal dědictví po rodičích, si rodák z Pekingu koupil rezidenční dluhopisy za 300.000 eur (asi 8,1 milionu Kč), za což on a jeho rodina získali právo žít pět let v Maďarsku, členském státu Evropské unie.

"Nepřijel jsem kvůli sobě, ale vysloveně kvůli vzdělání své dcery a její budoucnosti," řekl agentuře Reuters za pomoci tlumočníka.

Účastníci maďarského systému musí mít podle Reuters prostředky nejen na vládní dluhopisy, ale i na tučnou provizi 50.000 eur (asi 1,3 milionu Kč) za vyřízení žádosti (letos byla tato částka zvýšena na 60.000 eur - pozn. ČTK). Ale když je kauce po pěti letech splacena, dostanou zpět svých 300.000 eur a udrží si právo pobytu v Maďarsku.

Náruč otevřená bohatým cizincům kontrastuje s osočováním, které si Orbán vyhradil pro statisíce uprchlíků prchajících v loňském roce do Evropy vesměs ze Sýrie, Iráku a Afghánistánu. Podle Orbána tito převážně muslimští uprchlíci ohrožují evropskou bezpečnost a křesťanskou civilizaci.

Ting odmítá jakékoliv srovnání mezi těmito migranty a těmi, kdo si zakoupili právo k pobytu: "Čínští přistěhovalci jsou zcela jiní. Mají úspory v Číně, majetek, jiná očekávání. Demograficky jsou odlišní. Pochybuji, že by vláda či veřejnost neviděly rozdíl."

Témata:  Viktor Orbán Čína uprchlíci

Aktuálně se děje

6. května 2024 18:12

Egyptské úřady: Hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený

Egyptské úřady oznámily, že hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený pro humanitární pomoc a pro průchody civilistů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy