reklama

Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová se dnešního zasedání nezúčastnila, za což si vysloužila kritiku. Jejím jménem k europoslancům promluvil zástupce slovenského předsednictví Ivan Korčok. Podle něj EU neustále usiluje "o zastavení tohoto strašného konfliktu a utrpení".

"Nemocnice i civilisté jsou cílem bombardování ruských a syrských letadel. Je potřeba zdůraznit, že Rusko je přímo zodpovědné za eskalaci násilí v zemi, (ruský prezident Vladimir) Putin chtěl jen podpořit svého přítele (syrského prezidenta Bašára) Asada," uvedl rumunský europoslanec Cristian Dan Preda.

"Musíme jednat s USA. Nemůžeme ale spolupracovat s těmi, kteří chtějí válčit. A to jsou Asad s Putinem," dodal.

Chování Evropské unie ostře zkritizoval belgický europoslanec Guy Verhofstadt z frakce liberálů. "Nesouhlasím s tím, že bychom měli jen pokračovat v tom, co jsme dělali dosud a ono se to vyřeší. Vždyť jsme pro umírněnou opozici neudělali vůbec nic," uvedl Verhofstadt. "Asad dostal signál, že když nebude používat chemické zbraně, tak si může vraždit obyvatelstvo, jak bude chtít. A my jsme nechali Rusko a USA domlouvat se bez nás," dodal.

"Zdá se, že je tady skupina mužů, kteří si hrají na vojáky. Dochází zde k měření sil, ale zapomíná se často na humanitární rozměr," oponovala portugalská europoslankyně Marisa Matiasová z frakce sjednocené levice.

Nečinnost EU kritizoval i italský europoslanec Fabio Massimo Castaldo z pravicové euroskeptické frakce EFDD, zároveň se ale opřel i do Spojených států. "Bílý dům je naprosto neschopný spolupracovat se svými spojenci v Perském zálivu," uvedl.