Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Island se bouří proti premiérovi, žádají jeho hlavu. Prezident zatím vyčkává

Volby na Islandu
Volby na Islandu
Foto: dailymail.co.uk **dailymail.co.uk**

Rejkjavík - Skandál Panama Papers má vážné politické důsledky na Islandu. Tamní premiér Davíd Gunnlaugsson dnes požádal prezidenta Ólafura Ragnara Grímssona o rozpuštění parlamentu. Předsedovu vlády hrozí vyslovení nedůvěry.

Po setkání s premiérem ale prezident oznámil, že nejprve svolá rozhovory s hlavními politickými stranami a teprve pak se rozhodne, zda vypíše nové volby.

Už asi desetina ze zhruba 330.000 obyvatel Islandu podepsala petici, která vyzývá premiéra k rezignaci. Předseda středopravé vlády je jedním ze světových státníků, kteří jsou údajně zapleteni do skandálu s využíváním daňových rájů. V pondělí večer se na demonstraci v centru metropole Reykjavíku sešlo na 10.000 lidí. Gunnlaugsson v pondělí odstoupit odmítl.

Podle serveru Iceland Monitor se proti premiérovi postavili už i členové jeho vlastní strany.

Server Iceland Monitor uvedl, že pondělní protest před budovou parlamentu v Reykjavíku byl jednou z největších politických demonstrací v dějinách Islandu. Lidé pískali na píšťaly, bubnovali na bubny a někteří mávali banány, aby naznačili, že žijí v banánové republice.

Zdroj: YouTube

Kauza Panamských dokumentů se objevila v neděli, když novináři z několika zemí zveřejnili informace uniklé z panamské právní a poradenské společnosti Mossack Fonseca.

Například Gunnlaugsson údajně prostřednictvím offshoreové firmy zatajil milionové investice do bank ve své zemi. Když se v roce 2013 stal premiérem, byl přitom zapojen do vyjednávání o osudu tří islandských bank, které zkrachovaly v důsledku finanční krize na konci minulého desetiletí.

Témata:  Island Panama Papers

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy