Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soros: Evropa musí ekonomickým migrantům i uprchlíkům poskytnout příjemné prostředí

George Soros
George Soros
Foto: The Washington Note

Washinton - Finančník, multimiliardář a filantrom s maďarskými kořeny George Soros prohlásil, že Evropa je povinna přijmout mnohem větší počty žadatelů o politický azyl. Co jej k tomu vede?

Rodák z Budapešti, kde před 86 lety přišel na svět jako György Schwartz, je přesvědčen, že příliv migrantů bude přínosem pro evropskou ekonomiku. Pro německý list Die Welt vypočítal sedm pilířů, podle nichž by Německo a Evropa měly z přílivu migrantů ze zemí třetího světa generovat obří zisky.

Soros už před nějakou dobou označil odchod Velké Británie z Evropské unie za tragédii, nyní se domnívá, že perspektiva "xenofobního nacionalistického hnutí" vedoucí k vítězným volbám ve Francii, Holandsku a Německu představuje reálnou a obrovskou hrozbu. Obhajuje ochranu vnějších hranic EU jako preventivní opatření proti populistům usilujícím o moc.

Ideologie otevřených hranic nadále znamená masovou migraci do evropských zemí, Soros argumentuje, že EU musí rovněž přijmout "velký počet" migrantů ze států sousedících s krizovou oblastí, a má tak učinit "řádným a bezpečným způsobem". Podle jeho názoru je jeden ze zásadních úkolů Evropy vytvořit ekonomickým migrantům a žadatelům o azyl "přijemné prostředí". Jeho zdůvodnění je prosté: "S ohledem na stárnoucí populaci Evropy má příliv migrantů výhody jasně převažující nad problémy a náklady způsobenými začleňováním přistěhovalců."

Ačkoliv Soros hovoří o přínosu přistěhovalců pro ekonomiku Evropy, neváhá vyslovit požadavek, že EU by měla vynaložit "minimálně 30 miliard eur ročně" na ulehčení migrace mimoevropských přistěhovalců. Miliardář se podle serveru Breitbart nepozastavuje ani nad problémem, že některé země by takový požadavek nebyly finančně schopny zvládnout - tak si prostě půjčí, aby mohly masovou migraci dotovat. Vůbec se prý nepozastavuje nad tím, že podstatnou část migrantů tvoři nekvalifikovaní lidé, i tak stále tvrdí, že pozvednou zplihlý prapor evropské ekonomiky. Proti tomu stojí konkrétní fakta. Například Velkou Británii stojí příliv přistěhovalců ze zemí mimo EU 16 miliard liber ročně, přičemž nezaměstnanost napříč evropskými státy se navýšila dvojnásobně. 

Řada oficiálních údajů potvrzuje skutečnost, že minimálně nadpoloviční většina přistěhovalců zatěžuje sociální systém zemí EU. Podle doložitelného údaje je v Holandsku 65 % migrantů, kteří do země přišli v 90. letech minulého století, stále závislých na sociálních dávkách. Ředitel výzkumného centra pro studium migrace dr. Joseph Chamie označil argument stárnoucí evropské populace a její nahrazení migranty jako "pyramidovou hru". Podle jeho tvrzení růst NHP způsobený masovou migrací zvyšuje zisky obchodních organizací na úkor kvality života a životního prostředí. Chamie, který působil 12 let v divizi OSN se zaměřením na populaci uvádí, že masová migrace znamená větší poptávku, spotřebu, půjčky a zisky, ale takový systém je dlouhodobě neudržitelný. 

"Každá bublina nakonec praskne a ekonomika se zhroutí, spirálově bude klesat, zvýší se nezaměstnanost, poklesnou mzdy a příjmy, stále více lidí bude zatíženo dluhy, zvýší se počet bezdomovců, mezi nimiž budou celé rodiny - a stále více mužů žen a dětí bude závislých na sociálních dávkách," varuje Chamie. Zatímco společnosti mohou profitovat na rozšířující se populaci, národní správa bude nucena sáhnout na prostředky určené na vzdělání, národní péči, bydlení a boj proti zločinu.

Témata:  George Soros EU migrace

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy