Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bruselský útočník byl obviněn, pobodal dva policisty

Vlajka Belgie
Vlajka Belgie
Foto: Pixabay

Brusel – Belgická prokuratura dnes oznámila, že útočník, který ve středu v Bruselu napadl a pobodal dva policisty, byl obviněn. Incident se stal krátce před polednem na bulváru Lambermont ve čtvrti Schaerbeek, kde žije mnoho muslimů.

Třiačtyřicetiletý muž byl dnes obviněn z pokusu o vraždu v souvislosti s terorismem a z účasti na činnosti teroristické skupiny. Ve středu bodl jednoho policistu do krku a druhého do břicha. Násilník utekl, ale brzy ho jiní policisté dopadli. Bránil se zatčení a zlomil nos jednomu policistovi, který útočníka nakonec střelil do nohy.

Tamní média s odvoláním na justiční zdroje uvedla, že zatčený Belgičan Hicham Diop byl do roku 2009 vojákem belgické armády. Jeho jméno není bezpečnostním složkám neznámé, zmiňují ho v některých dřívějších případech islámského terorismu. Prý byl v kontaktu s džihádisty, kteří odjeli z Belgie do Sýrie. V roce 2004 kandidoval v regionálních volbách za proislámskou stranu PCP, která již zanikla.

Policie krátce po útoku zatkla i Hichamova staršího bratra Aboubakera. Incident oživil v zemi obavy z dalších atentátů.

Témata:  Belgie policie Belgie

Aktuálně se děje

17. května 2024 8:57

Internet žije atentátem na Fica. EK tlačí na sociální sítě

Evropská komise vyzvala ve čtvrtek největší digitální platformy včetně Facebooku či TikToku, aby bojovaly proti jakýmkoli šířícím se dezinformacím založeným na záběrech ze středeční střelby na slovenského premiéra Roberta Fica. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Volodymyr Zelenskyj na jednání v Praze. (7.7.2023)

Zelenskyj nešetří Západ. Zmínil strach z porážky Ruska na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev.