Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hurikán Matthew devastuje Haiti, města srovnal se zemí

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Facebook

Port-au-Prince - Bilance obětí řádění hurikánu Matthew na Haiti je 339, číslo ale není konečné. Několik měst je prakticky zničeno. Nejchudší země západní polokoule se přitom ještě nevzpamatovala ze zemětřesení z roku 2010, při němž zemřelo na 230.000 lidí.

"Nikdy jsem nic takového neviděl," popsal situaci na jihu země agentuře EFE vládní zmocněnec ve městě Roche-a-Bateau Louis Paul Raphael. Město leží na jižním pobřeží a právě tato oblast jedenáctimilionového Haiti byla postižena hurikánem Matthew nejvíce.

Podle OSN půjde o nejhorší humanitární krizi na Haiti od roku 2010, kdy po ničivém zemětřesení zemi postihla také epidemie cholery. Zemřelo na ni tehdy na 10.000 lidí. Varování před touto nemocí už teď vydala Panamerická zdravotnická organizace, která letos v zemi zaznamenala na 28.500 případů.

OSN odhaduje, že s následky hurikánu Matthew se nyní potýká na 350.000 obyvatel. Nejméně 339 lidí kvůli hurikánu zemřelo, dalších několik desítek tisíc osob živel připravil o střechu nad hlavou. Například město Jérémie na západním pobřeží, obývané asi 40.000 lidí, bylo téměř zcela zničeno.

Zničeny byly obytné domy i nemocnice, v zemi je nedostatek pitné vody. Prozatímní haitský prezident Jocelerme Privert označil situaci za katastrofální a požádal o mezinárodní pomoc.

Už ve čtvrtek přistály na Haiti první letouny s pomocí z USA. Washington přislíbil pomoct částkou milion dolarů (24,3 milionu Kč). Také Evropská unie podle agentury EFE oznámila, že pošle 255.000 eur (6,9 miliardy Kč) jako "počáteční humanitární pomoc" a vyzve evropské země, aby přispěly.

Někteří humanitární pracovníci se ale po zkušenostech s pomocí po zemětřesení z roku 2010 obávají, že mezinárodní pomoc nedorazí těm, kdo ji budou nejvíce potřebovat. "Bojíme se o velké skupiny obyvatel, které se ještě nevzpamatovaly ze zemětřesení," uvedl na tiskové konferenci v Ženevě zástupce organizace OSN pro snižování rizik katastrof (UNISDR) Denis McClean. Stovky tisíc obyvatel po zemětřesení stále žijí v provizorních chatrčích.

Témata:  Haiti hurikán Matthew hurikán

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy