Velké protiteroristické cvičení maďarských ozbrojených složek (1:09) | video: YouTube

Maďarský vůdce Viktor Orban přivítal novináře a politiky, které pozval, aby sledovali národní protiteroristickou policii v akci. Své schopnosti ukázala policie při falešnému útoku, při kterém těžce ozbrojení muži přepadli dopravní terminál.

Scénář útoku byl motivován řadou islamistických teroristických útoků v evropských metropolích. Na silně ozbrojené a speciálně vycvičené policisty dohlížel Viktor Orbán osobně. Vybraným úředníkům, novinářům a politikům pak premiér řekl, že „pokud mladí Maďaři vykonávají těžkou práci v boji proti terorismu - za což je jim země vděčná - pak by neměl být žádný rozdíl v jejich vybavení, zabezpečení i platech v porovnání s jejich americkými, německými nebo rakouskými kolegy".

„Dnes je Maďarsko dostatečně silná země, která poskytuje stejnou ochranu, a stejnou pozornost svým vojákům, policistům a protiteroristickým jednotkám, jako jakákoliv jiná rozvinutá západoevropská země," cituje slova premiéra server Breitbart.

„Nejvíce šokující věc, kterou jsme zde viděli, je nedostatek času, který mají k dispozici záchranáři. Dovedu si představit, jak je těžké se na vše připravit, vzhledem k poslednímu bombovému útoku - náš ministr vnitra na základě nahrávek vypočítal, že se vše stalo v osmi sekundách a vy se musíte mnoho let připravoval, protože možná budete zasahovat u osmivteřinové akce," uvedl také při cvičném zásahu Orbán.

Premiér svými slovy odkazoval k nedávní explozi v centru Budapešti. Podle prvních zpráv maďarských médií se mělo jednat o výbuch unikajícího plynu. Policie však později uvedla, že explodovala podomácku vyrobená bomba podobná trubkové bombě a čin je vyšetřován jako pokus o mnohonásobnou vraždu. Maďarská policie v současné době pátrá po podezřelém, který údajně nesl batoh obsahující výbušninu.

Maďarsko nezažilo stejnou vlnu trestných činů spojených s masovou migraci, jako jiné evropské země a nebylo ani terčem teroristických útoků. Přesto je jasné, že Maďarsko se na podobné útoky připravuje. Útočníci autobus a metro při cvičné akci vypadali jako islamističtí teroristé, pokoušeli se rukojmím podříznout hlavu a křičeli Alláhu Akbar.

– Globe24.cz

100

Útočníci vraždili v uprchlickém táboře v Nigeru. Zabili desítky lidí

Čtěte dále