Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spojené státy po masakru v Saná přehodnocují podporu koalici vedené Rijádem

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Pixabay

Saná - Spojené státy začaly přehodnocovat svou podporu koalici vedené Saúdskou Arábií, kterou šíitští vzbouřenci obviňují ze zabití a zranění stovek lidí při sobotním bombardování davu v jemenské metropoli Saná. Oznámil to mluvčí Národní bezpečnostní rady amerického prezidenta Baracka Obamy.

Nálet podle představitele OSN v regionu Jamieho McGoldricka zabil více než 140 smutečních hostí na pohřbu otce člena povstalecké šíitské vlády v Saná. Zraněno bylo dalších více než 525 lidí. Povstalci z masakru obviňují arabskou koalici, která však uvedla, že žádný letecký útok na shromáždění více lidí v sobotu v Saná nepodnikla."Bezpečnostní spolupráce se Saúdskou Arábií není bianco šekem. Ve světle tohoto a dalších nedávných incidentů (v Jemenu) jsme zahájili okamžité přehodnocení naší již nyní výrazně snížené podpory koalici vedené Saúdskou Arábií," citovaly dnes zahraniční agentury mluvčího bezpečnostní rady Neda Priceho.Raketa vypálená z letadla zasáhla a zničila budovu, v níž se právě konal pohřeb otce ministra vnitra. Svědci popisovali, jak vozy záchranné služby odvážely zraněné, a místní tisková agentura Saba přinesla fotografie zohavených a zuhelnatělých těl. Mezi oběťmi je podle nejmenovaných vládních představitelů řada vojenských a bezpečnostních činitelů povstalecké vlády.

Témata:  Jemen Saúdská Arábie USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy