Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Orbán chce kvůli uprchlickým kvótám změnu ústavy, opozice je proti

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Foto: fidesz.hu **www.fidesz.hu**

Budapešť - Maďarský premiér Viktor Orbán dnes předložil návrh změn ústavy, který se týká uprchlických kvót. Ty sice Maďaři v referendu jednoznačně odmítli, nicméně kvůli nízké účasti byl plebiscit prohlášen za neplatný.

Návrh předsedy vlády obsahuje mimo jiné zákaz usazování cizinců v Maďarsku v rozporu s maďarskými zákony, které upravují získání práva na pobyt v zemi, napsala agentura MTI.

Pětibodový návrh umožňuje občanům ze zemí mimo Evropský hospodářský prostor, aby v Maďarsku žili. Ale až po splnění procedur, které stanovují maďarské zákony schválené maďarským parlamentem a po individuálním zvážení jejich žádosti na úřadech.

Pro navržené změny ústavy musí hlasovat kvalifikovaná většina poslanců. Vládní koalice, v níž má Orbánova strana Fidesz hlavní slovo, po loňských doplňovacích volbách o tuto většinu těsně přišla. Opozice se nyní rozhodla práci parlamentu bojkotovat.

Témata:  Viktor Orbán Maďarsko uprchlíci

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy