Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kazašský tisk řeší podivnou věc. Co se děje s prezidentem?

Kazachstán
Kazachstán
Foto: Pixabay

Astana - Zprávy o zdravotním stavu Nursultana Nazarbajeva se v kazašském tisku prakticky neobjevují. Diplomaty proto překvapilo zveřejnění zprávy, že je prezident kvůli nachlazení v péči lékařů.

Nazarbajev (76) je u moci víc než čtvrtstoletí a otázka nástupnictví už delší dobu znepokojuje západní, ruské a čínské investory. Vzhledem k mnohamiliardovým částkám, které vložili do těžebních projektů v surovinově bohaté zemi, mají investoři na stabilitě Kazachstánu značný zájem.

Nazarbajev ale dosud svého nástupce neurčil, i když jeho nejstarší dcera Dariga pomalu stoupá na mocenském žebříčku. Nedávno byla jmenována senátorkou.

Zpráva kazašské prezidentské kanceláře nepřináší o Nazarbajevových zdravotních problémech žádné přesnější informace. Není ani jasné, zda se prezident léčí doma nebo je hospitalizován.

Prezidenty států postsovětské Střední Asie v poslední době trápí vážné zdravotní problémy. Počátkem září zemřel na mozkovou mrtvici dlouholetý prezident Uzbekistánu Islam Karimov a kyrgyzského prezidenta Aslambeka Atambajeva stihl koncem září na cestě do New Yorku infarkt.

Témata:  Kazachstán Nursultan Nazarbajev

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy