Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelové se nedaří. Nový průzkum ukázal rapidní propad

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Do parlamentních voleb v Německu zbývá rok. Aktuální průzkum agentury INSA ukázal, že podpora Křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové a její sesterské Křesťanskosociální unie (CSU) klesla poprvé pod hranici třiceti procent.

Příští rok se budou v Německu konat hned několikery významné volby. Kromě těch podzimních do Spolkového sněmu budou zástupce zemských sněmů vybírat také obyvatelé Sárska, Šlesvicka-Holštýnska a především nejlidnatější země Severního Porýní-Vestfálska.

S 29,5 procenty získala CDU/CSU nejnižší podporu v dosavadních průzkumech agentury INSA. SPD si o jeden procentní bod polepšila a ve volbách by získala 22 procent hlasů.

Protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD) si drží 15procentní podporu, stala by se tak třetí nejsilnější stranou v německém Spolkovém sněmu. Do něj by se dostali ještě postkomunistická Levice (12 procent), Zelení (11 procent) a s 6,5 procenty by se do něj vrátila i liberální Svobodná demokratická strana (FDP).

Témata:  Německo AfD Angela Merkelová Konzervativní unie CDU/CSU

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy