Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Český řidič kamionu dostal pokutu za nízkou mzdu

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha/Paříž - Český řidič kamionu cestoval z Francie do Nizozemska, v první jmenované zemi ho ale zastavila policie. Nespáchal sice dopravní přestupek, přesto dostal pokutu ve výši 135 eur (3647 korun). Měl totiž příliš nízký plat.

Francie zavedla nový zákon, podle kterého musí cizí dopravci platit ve Francii řidičům alespoň minimální francouzskou mzdu. Podle informací MfD na to doplatil český řidič, kterého zastavila policie a požadovala potvrzení o mzdě ve francouzštině.

To ale řidič předložit nemohl a stal se tak jedním z prvních Čechů, kteří dostali pokutu za nízkou mzdu. "Zaplatili jsme to za řidiče, protože s takovým opatřením nesouhlasíme. Kdyby řidič nezaplatil, nemohl by pokračovat v jízdě," řekl MfD Radoslav Kusák, šéf ČSAD Uherské Hradiště.

Deník uvádí, že podobné pokuty se mohou stát v příštích letech samozřejmostí. Západoevropské země totiž chrání své pracovní trhy před řidiči z levnějších zemí tím, že vymýšlejí opatření, která mají vyrovnat náklady. Zavádí tak například povinnost pro řidiče přespat v hotelu, nikoliv v kabině kamionu.

"O stejném opatření uvažují i další země. Od 1. ledna 2017 Rakousko, Nizozemsko a Belgie, ještě do konce letošního roku Itálie. To je pro celoevropskou dopravu naprosto nepředstavitelné. Nejde o ochranu zaměstnance, jediným smyslem je naše firmy vytlačit z trhu," řekl deníku Vojtěch Hromíř, šéf sdružení autodopravců Česmad Bohemia.

Témata:  nákladní doprava Francie doprava

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.